Intră în funcţiune şi terminalul T3 al Aeroportului

miercuri, 07 octombrie 2015, 01:57
2 MIN
 Intră în funcţiune şi terminalul T3 al Aeroportului

Trecerea Aeroportului la orarul de iarnă se va face odată cu intrarea în funcţiune a celui de-al treilea terminal al aerogării, T3. Acesta va fi inaugurat peste două săptămâni, dar nu va intra în funcţiune imediat. 

„Lucrările de construcţie sunt practic finalizate. Acum se montează echipamentele. Pe urmă, după inaugurare, vor mai fi efectuate proceduri de decontaminare, reglaje şi altele de acest tip. Odată cu intrarea în vigoare a programului de iarnă şi a noilor curse externe, vom porni şi T3. Actualul terminal nu va mai face faţă la trafic”, a declarat directorul Aeroportului, Marius Bodea.
 
Valoarea lucrărilor la T3 se ridică la 8,1 milioane euro. După darea în folosinţă, noul terminal, cu o capacitate de procesare de 320 de pasageri pe oră, ar urma să preia cea mai mare parte a traficului, respectiv cursele externe. Conform aprecierii lui Bodea, aproximativ 60-65% dintre pasagerii care tranzitează Aeroportul se îmbarcă în avioane pe rute externe sau coboară din astfel de curse.
 
Procentul va fi încă mai mare de pe 25 octombrie, când vor fi inaugurate cinci destinaţii externe noi, spre Paris, Roma, două spre Londra şi München. Terminalul “Schengen”, respectiv T2, va fi utilizat pentru cursele interne, pe ruta Iaşi – Bucureşti. Capacitatea acestuia ar putea fi suplimentată în timpul iernii sau în cazul suprapunerii unor curse cu vechiul terminal, T1.


“Avem o situaţie pe intern, când două companii care operează zboruri spre Bucureşti au cursele una după alta. Or, în sezonul rece, se poate întâmpla ca o cursă să mai întârzie la decolare, iar timpii de aşteptare ai pasagerilor celor două curse să se suprapună. În T2 pot fi procesaţi 70-100 de pasageri în acelaşi timp, fără înghesuială. Primul terminal va fi folosit pentru preluarea unuia din zboruri. Oricum, dacă Aeroportul va evolua în ritmul actual şi în viitor, în foarte scurt timp va trebui să regândim fluxurile din al doilea terminal, pentru a putea prelua pasagerii”, a spus Bodea.
 

Comentarii