Pagube de peste 10 milioane de euro în agricultura ieşeană

Jumătate de judeţ DISTRUS de secetă. Topul comunelor afectate

vineri, 07 august 2015, 01:58
2 MIN
 Jumătate de judeţ DISTRUS de secetă. Topul comunelor afectate

Pagubele produse de secetă cresc cu fiecare zi. Faţă de situaţia întocmită de către Direcţia Agricolă Judeţeană săptămâna trecută, încă cinci localităţi au raportat suprafeţe de teren calamitate de secetă.

Suprafaţa totală afectată de lipsa precipitaţiilor a crescut cu aproximativ 25%, ca şi cuantumul pagubelor estimate. Culmea, au ajuns să fie afectate de secetă şi culturi adaptate la climatul uscat. Astfel, în comunele Rediu şi Româneşti au fost calamitate 55 ha cultivate cu muştar, iar la Deleni, 50 ha de sorg. Asemă­nător cu porumbul, sorgul este poreclit „planta cămilă“, tocmai din cauza rezistenţei la secetă. Este principala cereală cultivată în zonele secetoase din Africa, Mexic sau India, fiind folosit pentru panificaţie, ca plantă furajeră sau tehnică.

Din cele 98 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, 47 au raportat până acum culturi calamitate. În total, au fost afectate de secetă 41.543 ha, faţă de 33.800 ha câte erau anunţate săptămâna trecută. Culturile cele mai afectate au fost cele de porumb, respectiv 11.518 ha, grâu – 11.457 ha şi floarea-soarelui – 11.147 ha. În comuna Movileni au fost afectate 3.244 ha, la Gropniţa – 2.378 ha, la Ţibăneşti – 2.704 ha, la Deleni – 2.400 ha, iar la Scânteia – 2.009 ha.

În total, valoarea culturilor agricole afectate de secetă se ridică la 36,6 milioane lei. Săptămâna trecută, pierderile provocate de secetă erau estimate la 29,2 milioane lei. La acestea, se adaugă alte 10,6 milioane lei, cât reprezintă pagubele provocate de grindină. „Situaţia se actualizează permanent. Vom transmite datele la Ministerul Agriculturii, pentru eventuale alo­cări financiare“, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Felix Guzgă.
 

Comentarii