N

JUSTIŢIE OARBĂ: Declarat nevinovat după ce a făcut 17 ani de închisoare

N

miercuri, 04 iunie 2014, 12:24
2 MIN
 JUSTIŢIE OARBĂ: Declarat nevinovat după ce a făcut 17 ani de închisoare

\N

Un american acuzat de omor a fost declarat nevinovat şi eliberat după ce a petrecut 17 ani în spatele gratiilor.

Newyorkezul condamnat în 1997 a fost eliberat marţi din închisoare, după ce procurorul din Brooklyn a decis să renunţe la toate acuzaţiile împotriva lui, relatează 20minutes.ch.

Este al şaptelea condamnat declarat nevinovat în Brooklyn din luna martie, după reorganizarea unei ‘unităţi speciale de reanalizare a condamnărilor’ (CRU), care examinează în prezent circa 90 de condamnări, arată procurorul.

Roger Logan a fost arestat şi condamnat pentru uciderea, la 24 iulie 1997, a lui Sherwin Gibbons, împuşcat în holul unei clădiri din Brooklyn, după o partidă de zaruri disputată cu câteva zile înainte. Condamnarea la pedeapsa de 25 de ani – care putea merge până la închisoare pe viaţă – s-a bazat în mare parte pe mărturia – pusă la îndoială acum – a unei vecine.

‘În interesul justiţiei, am solicitat Curţii să claseze condamnarea pentru omor a lui Roger Logan’, a declarat marţi Kenneth Thompson, procuror de Brooklyn.

De la preluarea funcţiei, în luna ianuarie a acestui an, Thompson a întărit şi reorganizat CRU, numind la conducerea ei un profesor în drept la Universitatea Harvard, Ronald Sullivan. Au fost mărite efectivele acestei unităţi, care colaborează în prezent cu un grup independent, alcătuit dintr-un avocat şi doi foşti procurori. Activitatea CRU s-a soldat cu clasarea acuzaţiilor împotriva a şapte condamnaţi, iar în alte 11 cazuri concluzia a fost că pedepsele sunt corecte, a precizat Thompson.

Circa 50 de dosare în curs de reanalizare sunt legate de anchete desfăşurate de un poliţist aflat acum la pensie. Fostul agent este suspectat că a folosit metode ilegale pentru a obţine declaraţii sau denunţuri, recurgând uneori la acelaşi martor în diferite cauze. (Agerpres)

Comentarii