EXCLUSIV: Şi-a schimbat numele, a devenit om politic şi organizează acţiuni caritabile

L-am găsit pe Treptow. E filantrop în America

duminică, 10 martie 2013, 11:13
5 MIN
 L-am găsit pe Treptow. E filantrop în America

În 2002, la Iaşi izbucnea unul dintre cele mai mediatizate scandaluri sexuale din ţara noastră.

Kurt William Treptow, un profesor şi istoric din Statele Unite ale Americii, venit în ţară pentru a promova cultura şi istoria României în lume, era acuzat că organizase nenumărate orgii sexuale cu minori. Scenele incredibile fuseseră filmate, fotografiate şi găsite de anchetatori în posesia americanului. Printre cei cu care istoricul de peste Ocean ar fi participat la orgii se numărau inclusiv copii de doar şapte ani. După ce Treptow a fost pus sub acuzare, a urmat un proces îndelung mediatizat de presa din întreaga lume. La vremea respectivă, Ioan Talpeş, consilier prezidenţial a lui Ion Iliescu, îl numea pe Treptow „un om deosebit“ şi s-a speculat că americanul ar fi fost, de fapt, un spion trimis în România de CIA, ca „agent de influenţă“. În 2003, Treptow a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru pedofilie şi act sexual cu un minor. A fost eliberat condiţionat în 2007, după 4 ani petrecuţi în Penitenciarul Iaşi. Acela a fost anul în care cei care l-au cunoscut pe american au auzit pentru ultima oară de el.

„Nu mai ştiu absolut nimic de el. El a plecat din ţară, şi dus a fost. Nu am mai ţinut legătura cu el după ce a părăsit România“, ne-a spus ieri Liviu Bran, cel care l-a apărat pe Treptow în proces şi care a fost un apropiat al americanului în perioada în care acesta a stat în Iaşi.

Pus pe lista ruşinii din America

Pentru Treptow, întoarcea în America a însemnat începutul unei noi vieţi. I-ar fi fost imposibil să se adapteze dacă nu ar fi lăsat trecutul în spate. Aşa că primul lucru pe care l-a făcut după ce s-a întors în ţara natală a fost să-şi schimbe numele. În prezent, potrivit unor informaţii oficiale obţinute de „Ziarul de Iaşi“, pe american îl cheamă August Kurt Brackob şi locuieşte într-o vilă de pe strada Celina Hills din Las Vegas. Faţă de acum zece ani, pedofilul american a mai pus câteva kilograme şi pare a-şi ascunde cu brio trecutul ruşinos. Dovadă este actualul său statut în societate. Nicăieri pe internet, actualul său nume nu mai este asociat cu profesia de istoric sau cu perioada petrecută în România. Singura dovadă a trecutului „noului“ Treptow este o listă publicată pe site-ul Departamentului de Ordine Publică a Poliţiei din Nevada şi care include persoanele cu reşedinţa în Nevada care de-a lungul vremii au fost condamnate pentru infracţiuni sexuale. La profilul lui August Kurt Brackob se spune că a fost condamnat în România, pe când se numea „William Kurt Treptow“, pentru pedofilie. El este prezentat ca o persoană cu grad de risc de nivelul II, adică moderat. Concret, nivelul II de risc înseamnă că persoana respectivă nu conştientizează de regulă răul pe care l-a făcut victimelor, au fost implicaţi în activitatea infracţională mult timp, având mai multe victime, şi ar putea repeta infracţiunea. „El şi-a ispăşit pedeapsa, au trecut mulţi ani de atunci. Şi dacă s-ar întoarce în România ar putea fi reabilitat“, ne-a mai spus Liviu Bran.

Activează într-un partid politic

În comunitatea din Las Vegas, August Kurt Brackob pare a fi relativ cunoscut. El lucrează în domeniul bancar, la Wells Fargo Bank, şi este membru al unui partid politic numit Libertarian Party of Nevada, având calitatea de trezorier.

La acest partid, Brackob a organizat în ultimii ani deferite evenimente publice, de la strângeri de fonduri pentru oameni politici la acţiuni caritabile, în special pentru copiii ce provin din familii defavorizate. Ultimul eveniment de acest gen, organizat de August Kurt Brackob, a fost în decembrie 2012, atunci când partidul din care face parte a strâns jucării pentru Fundaţia „Lili Claire“, o cunoscută organizaţie dedicată copiilor cu nevoi speciale din Statele Unite. De altfel, fostul Kurt Treptow apare în câteva fotografii postate pe Facebook înconjurat de jucării donate pentru copii.

Scandalul Treptow

Celălalt nume al lui Kurt Brackob mai există încă pe internet. Multe dintre cărţile pe teme istorice scrise despre ţara noastră şi semnate de Kurt William Treptow pot fi găsite pe site-urile străine, cum ar fi amazon.com. Cartea „Vlad al III-lea Dracula“, terminată de american în perioada în care se afla încarcerat, poate fi cumpărată cu suma de 184 de dolari de pe site-ul amintit. Numeroase articole despre Treptow, multe dintre ele apărute în presa internaţională, descriu acuzaţiile de pedofilie pentru care a fost condamnat istoricul la Iaşi.
Tot scandalul a izbucnit în 2002, în septembrie, atunci când anchetatorii au descins în apartamentul lui Kurt Treptow din Iaşi, de unde au ridicat mai multe materiale video şi foto ce conţineau imagini pornografice. S-a concluzionat că Treptow, împreună cu iubita sa Tatiana Popovici, ar fi realizat sute de astfel de imgini, foto sau video, în care apăreau în ipostaze intime alături de copii.

A urmat o anchetă ciudată, în care mulţi dintre procurorii de la Iaşi au refuzat să vorbească despre caz, iar dosarul a fost preluat de Parchetul General. În timpul cercetărilor, Ioan Talpeş, pe atunci consilierul prezidenţial a lui Ion Iliescu, şeful statului, spunea despre Treptow că „este un om deosebit“, iar în presă a apărut pentru prima dată ipoteza că Treptow ar fi fost, de fapt, un spion trimis de CIA în România. Pe 11 decembrie 2002, s-a dat prima sentinţă în dosar. Şapte ani de închisoare cu executare atât pentru Kurt Treptow, cât şi pentru Tatiana Popovici. Decizia devenea definitivă un an mai târziu, iar istoricul american era închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

În timpul detenţiei, a scris cartea despre Vlad Dracul, motiv pentru care a fost eliberat condiţionat, cu trei ani înainte de ispăşirea pedepsei. A ieşit din puşcărie în 2007 şi s-a întors în America, iar până acum nimeni nu a mai ştiut absolut nimic despre el.

Comentarii