LISTA adevăraţilor revoluţionari ieşeni. Ceilalţi s-au căţărat pe spatele lor pentru beneficii

luni, 14 martie 2016, 02:56
3 MIN
 LISTA adevăraţilor revoluţionari ieşeni. Ceilalţi s-au căţărat pe spatele lor pentru beneficii

Deşi câteva zeci au primit recent titlul oficial de „luptător cu rol determinant“ în evenimentele din 1989, în realitate, cei mai mulţi dintre ei au ieşit în stradă după fuga cuplului dictatorial. Cine sunt însă cei care, cu titlu sau fără, au riscat complotând încă din 14 decembrie.

Doar 16 ieşeni au riscat ceva în decembrie 1989. Din­tre zecile de ieşeni care au primit în ultimele patru luni titlul de „luptător cu rol de­ter­minant“ în evenimentele din 1989, doar cei ieşiţi în stradă la încercarea de miting anticomunist din 14 decembrie s-au expus propriu-zis represiunii.

Pentru ceilalţi, participarea la revoluţie a început în după-amiaza zilei de 22 decembrie, după fuga cuplului Ceauşescu, când practic nu s-a mai riscat ni­mic. „S-a spus că mişcarea din 14 decembrie a fost ac­ţiunea unui grup de intelectuali, dar această idee este departe de adevăr. Au fost in­telectuali, au fost şi mun­citori, cum a fost cel care a făcut matriţele pentru manifeste, Dumnezeu să-l ierte, că s-a dus între timp. Miş­carea nu a fost o acţiune izo­lată. Dacă nu ar fi fost extraordinara mobilizare a forţelor de represiune, mi­tin­gul ar fi reuşit. Veneau oameni spre Piaţa Unirii şi de pe Independenţei, şi de pe Lăpuşneanu. În piaţă erau însă deja «civili» care «dirijau» oamenii: «circulaţi, cir­culaţi». Pe urmă, a fost ce se ştie. Unii au fost bătuţi, alţii arestaţi, toţi au fost anchetaţi“, a povestit scrii­torul Jănică Panaite, unul dintre participanţii la încercarea de miting din 14 de­cembrie. Dintre cei 16 membri ai grupului, mai trăiesc 12.

Conform legii, cei incluşi în categoria luptătorilor cu rol determinant beneficiază de indemnizaţii în valoare de 2.020 lei net, prioritate în asigurarea unei locuinţe so­ciale, stabilirea chiriei la nivelul minim legal, acorda­rea gratuită de proteze, orteze şi scaune cu rotile, accesul gratuit al copiilor la creşele şi grădiniţele de stat, rechizite gratuite pentru şcolari, subvenţionarea cu 50% a do­bânzii la un credit pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe, transport urban gratuit, 12 călătorii gratuite pe calea ferată la clasa I, dus-întors, anual, accesul gratuit la tratamente şi medicamente în unităţile sanitare sau balneoclimaterice de stat, accesul gratuit la toate medicamentele, loc de veci gratuit, scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuin­ţă, terenul aferent acesteia şi automobilului, posibilitaea de cumpărare sau închiriere fără licitaţie, a unui spaţiu co­mercial de până la 100 mp, pensionarea cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei legale, scutirea de la taxa Radio-TV, atribuirea unui teren de 10.000 mp în extra­vilan şi a unuia de 500 mp intravilan, ca şi acordarea unei indemnizaţii lunare, adăugate la pensia pentru limita de vârstă, echivalentă cu 60% din salariul mediu brut pe economie. 

Lista revoluţionarilor ieşeni veritabili

Alexandru Dascălu

Petru Duşa

Titi Iacob

Georgel Moraru

Maria Moraru

Gheorghe Nica

Valentin Odobescu

Jănică Panaite

Dumitru Păduraru

Ştefan Prutianu

Dumitru Râşcanu

Ionel Săcăleanu

Cassian Maria Spiridon

Emilian Dan Stoica

Aurel Ştefanachi

Vasile Vicol 

 

CITEŞTE ŞI:

Revoluţia luptătorilor fantomă

Au apărut zeci de ieșeni care vor primi 2.000 de lei lunar pentru că au ”răsturnat comunismul”

Comentarii