Lovitură grea pentru „Uniunea Sovietică”

sâmbătă, 28 iunie 2014, 01:49
3 MIN
 Lovitură grea pentru „Uniunea Sovietică”

Uniunea Europeană a semnat vineri un acord de asociere considerat "istoric" cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, trei foste republici sovietice care şi-au reafirmat voinţa de a rezista presiunilor exercitate de către Rusia pentru a se a apropia de blocul european.

"Ce zi mare! Poate cea mai importantă pentru ţara mea de la independenţă", proclamată în 1991, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Acordurile au fost semnate în mod oficial la Bruxelles de către cei 28 de şefi de stat şi de guverne UE – reuniţi într-un summit de două zile, cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierii georgian Irakli Garibaşvili şi moldovean Iurie Leancă. "Este o mare zi pentru Europa.  UE se află alături de voi astăzi mai mult decât oricând", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Eurpean, adresându-se reprezentanţilor celor trei ţări. El a adăugat că "nimic, în acord, nu este susceptibil să afecteze Rusia". Acordul "este pozitiv, nu este îndreptat împotriva cuiva", a subliniat preşedintele Comisiei José Manuel Barroso.

Acordul de Asociere, fără precedent în istoria UE, vizează o cooperare largă, în schimbul angajamentului celor trei ţări faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei.
Cele trei acorduri de asociere este necesar să fie ratificate de către cele trei ţări şi de către fiecare în parte dintre cele 28 de state membre ale UE, un proces care se va desfăşura timp de mai multe luni.

Nervozitate la Kremlin

Acordul de asociere economică semnat vineri de Ucraina şi Republica Moldova va avea "consecinţe grave", a avertizat un diplomat rus de rang înalt. "Este important ca semnatarii documentului să înţeleagă că acesta are consecinţe nu doar asupra relaţiilor cu UE, ci şi cu alte state partenere, inclusiv Rusia, în condiţiile în care Ucraina şi Republica Moldova au încheiat Acorduri de liber schimb în cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente)", a adăugat adjunctul ministrului rus de Externe.

Kremlinul a reafirmat, la rândul său, că Rusia va adopta măsuri pentru a-şi apăra economia, "imediat ce vor apărea" semnele unor consecinţe negative. "Vom întreprinde tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra economia", a dat asigurări Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţei.
"Ucraina nu-şi poate vinde produsele pe piaţa rusă în aceleaşi condiţii ca înainte, deoarece fiecare zonă de liber schimb are propriile condiţii", a apreciat, la rândul său, influntul parlamentar Aleksei Puşkov. "Rusia va trebui să revadă condiţiile relaţiilor comerciale cu Ucraina" şi "nu poate menţine drepturi vamale zero la frontieră", a adăugat el, apreciind că pierderile pentru economia ucraineană se vor ridica la 30-40 de miliarde de dolari pe an.

Acordul comercial semnat vineri la Bruxelles vizează în principal ridicarea barierelor vamale dintre ţările semnatare şi UE. Moscova se teme de o pătrundere pe teritoriul său a produselor UE, via Ucraina, în detrimentul producţiei naţionale.

 

Comentarii