Maidanezii din Paşcani – trofee de vânătoare! De 4 ori mai valoroşi faţă de cei din Iaşi

joi, 23 aprilie 2015, 02:02
3 MIN
 Maidanezii din Paşcani – trofee de vânătoare! De 4 ori mai valoroşi faţă de cei din Iaşi

Primăria vrea să plătească câte 239 de lei pentru fiecare exemplar prins de Eco Salubritate SA. Este o creşetere de patru ori a tarifului de până acum. La Iaşi, capturarea unui câine costă 61 de lei.

Câinii din Paşcani par a umbla cu covrigi auriţi în coadă. Plenul Consiliului Local va discuta în şe­dinţa sa de mâine aprobarea unui nou preţ pentru activitatea de eca­risaj, respectiv prinderea câinilor şi transportul lor la padoc de către societatea locală CLP Eco Salu­britate SA. Tariful propus de socie­tate spre aprobare se ridică la 239 lei pentru fiecare câine capturat, de peste patru ori mai mare decât tariful de până acum, de 57,7 lei.

În cazul Iaşului, prinderea unui câine costă Primăria 60,92 lei, sumă care acoperă toate cheltuielile, conform precizărilor directorului Salubris, Ion Apostol. „Nu ne-am permite să mergem pe minus cu această acti­vitate, în ideea că ne compensăm din alte surse. Deocamdată, preţul ne acoperă toate cheltuielile. Dacă vor interveni mai târziu modificări semnificative ale cheltuielilor cu salariile, tranchilizantele sau alte­le, vom propune modificarea tarifului. Nu avem însă programată vreo schimbare în viitorul ime­diat“, a declarat Apostol.

La Paşcani, cheltuielile mate­riale pentru prinderea câinilor vor creşte cu doar aproximativ 3 lei pentru fiecare câine capturat, fiind prevăzute creşteri de 40% la costurile combustibilului şi de 27% la xilazin, un analgezic veterinar. Cheltuielile materiale sunt prevă­zute a creşte în total de la 41,8 lei la 45 lei pentru fiecare câine comunitar. Grosul creşterii de preţ va fi reprezentat de cheltuielile cu mun­ca vie. Astfel, acestea erau evaluate până acum la doar 3,2 lei.

Dacă proiectul propus de Eco Salubritate va fi aprobat, cheltuielile cu munca vie vor creşte la 145,7 lei, echivalentul a două ore şi patruzeci de minute dedicate capturării fiecărui câine. În total, capturarea unui câine ar urma să coste 192,94 lei, la care se adaugă TVA de 24%. Nici primarul Dumitru Pantazi şi nici viceprimarul Vasile Axinte nu au putut fi contactaţi ieri pentru a explica propunerea de creştere de patru ori a tarifelor.

Suma propusă la Paşcani depă­şeşte cu mult totalul cheltuit la Iaşi pentru capturarea şi sterilizarea unui câine sau pentru capturarea şi eutanasierea acestuia. Astfel, steri­li­zarea unei femele costă 104,36 lei, inclusiv TVA, iar a unui mascul, 87,87 lei. Eutanasierea este plătită de Primărie cu 40,24 lei. În total, cheltuielile maxime pentru un câine se ridică la Iaşi la 165,3 lei, inclusiv TVA, atunci când este vorba de capturarea şi sterilizarea unei femele.

„A fost făcută anul trecut o estimare a numărului de exemplare din Iaşi. Ar mai fi cam 3.000 de câini pe domeniul public şi alţi 3.000 pe domeniul privat, respectiv în curţile oamenilor. În principiu, câinii din curţi ar trebui sterilizaţi şi înregistraţi de proprietari, dar nu ştim în ce măsură se şi întâmplă. Mulţi proprietari nu au o nicio responsabilitate. Ţin câinii, le mai dau drumul, se înmulţesc şi îi ve­dem pe urmă pe străzi. Încercăm să ţinem sub control fenomenul“, a spus Apostol.
 

Comentarii