De Sănătate

Punem punctul pe știi

MEDICI: Nu vă temeți să vă reconstruiți sânii pierduți în lupta contra cancerului!

luni, 05 septembrie 2016, 01:59
3 MIN
 MEDICI: Nu vă temeți să vă reconstruiți sânii pierduți în lupta contra cancerului!

Lansat de mai bine de doi ani, subprogramul de endoprotezare mamară după un cancer la sân face paşi timizi la Iaşi. Dacă în mai 2014, când specialiştii ieşeni au lansat programul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, medicii apreciau că vor realiza câte nouă reconstrucţii mamare, după doi ani, chirurgii plasticieni din cele două spitale care derulează programul abia au făcut câte o intervenţie lunar. 

La Iaşi, subprogramul de endoprotezare mamară după o mastectomie este derulat de Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiri­don“ şi de Institutul Regional de Oncologie. Cu toate că procedura de reconstrucţie a sâ­nului pierdut este decontată în totalitate, până în prezent, la Spitalul „Sfântul Spiridon“ s-au realizat opt reconstrucţii mamare gratuite, iar la IRO, 19.

„Echipa noastră medicală a realizat cinci reconstrucţii mamare în 2014, încă cinci în 2015 şi alte nouă în primul semestru al anului curent. La început, pacientele au acceptat şi au fost trecute pe listă în vedere realizării reconstruc­ţiei, dar ulterior sunau şi ne spuneau că se mai gândesc, că vor să mai aştepte, că le este frică de apariţia unei alte tumori. Anul acesta situaţia pare sã se schimbe“, a precizat ec. Mirela Grosu, ma­nagerul IRO.

Chirurgii plasticieni care efectuează astfel de intervenţii susţin că principala cauză care contribuie la rea­lizarea unui număr relativ mic de reconstrucţii mamare sunt fricile pacientelor. Frica de o nouă intervenţie chirurgicală sau frica de reapariţie a cancerului după implant le determină pe pacientele care au trecut printr-o intervenţie de îndepărtare a sânului afectat să nu opteze pentru o recons­trucţie de sân.

„Din păcate, teoriile lipsite de adevăr conform cărora cancerul va reveni dacă femeia apelează la o operaţie de reconstrucţie a sânului circulă şi printre personalul medical. Este trist, dar adevărat: chiar şi personalul medical nu este bine informat nu numai despre importanţa depistării cât mai precoce a cancerului de sân, cât şi despre conduita terapeutică în general pe care o presupune această patologie complexă. Nu vreau să dau date concrete pentru a nu încălca normele de deontologie, deşi am ajuns să aflu de la paciente chiar şi nume de medici care spun: «nu-ţi re­construi sânul că se întoarce cancerul!». Este o afirmaţie abuzivă şi total falsă“, a explicat profesorul Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Potrivit medicului, studiile din institute de senologie care realizează sute de reconstrucţii anual arată că rata recidivelor la pacientele la care s-a practicat – primar sau se­cundar – reconstrucţia ma­ma­ră postmastectomie este egală cu cea înregistrată la pacientele care nu au beneficiat de această operaţie. Conform chirurgilor plasticieni de la IRO – care pe lângă reconstrucţiile prin program au rea­lizat alte patru intervenţii de acest tip împreună cu medici americani – anul acesta pacientele au prins curaj şi acceptă să-şi refacă sânul pierdut.

„Faţă de anul trecut, anul acesta a scăzut reticenţa. Acum pacientele au început să se aducă unele pe altele. Discută între ele rezultatele, sunt mul­ţu­mite de ceea ce facem şi încurajează şi alte bolnave. Nu suntem la nivelul colegilor din Franţa sau Germania care au echipe ce fac numai reconstrucţie de sân, dar suntem pe drumul cel bun“, a apreciat profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician la IRO.

CJAS Iaşi a primit în 2014 un buget de 145.000 de lei pentru subprogramul de endoprotezare mamară. În anul 2015, la IRO au fost înregistrate aproape 3.000 de cazuri noi de cancer, dintre care aproape 300 repre­zintă cazuri noi de cancer la sân.

Comentarii