Microsoft spionează ilegal utilizatorii Windows 10 din România?

miercuri, 25 octombrie 2017, 09:45
2 MIN
 Microsoft spionează ilegal utilizatorii Windows 10 din România?

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) investighează dacă Microsoft colectează ilegal date personale despre utilizatorii sistemului de operare Windows 10 din România, a anunţat instituţia, pentru Libertatea.

Acest lucru este vital deoarece sistemul de operare Windows se găseşte pe mai bine de 90% din laptopurile sau calculatoarele de birou din întreaga lume, iar mare parte dintre acestea vin cu Windows 10 preinstalat, inclusiv în ţara noastră. Prea mari alternative la Windows nu există în afară de Mac OS de la Apple sau diverse versiuni de Linux, însă acestea au o popularitate scăzută şi nu sunt accesibile utilizatorilor simpli. Verificarea vine în contextul în care autorităţile de profil din Olanda şi Franţa au decretat deja că Microsoft colectează ilegal date personale de la utilizatorii sistemului de operare în cauză şi au cerut stoparea oricărei activităţi de acest fel. Gigantul software este pasibil de amenzi în cazul în care nu se conformează.

Ce au descoperit autorităţile din Olanda

În fapt, autorităţile din Olanda au descoperit că Microsoft colectează linkurile fiecărui site accesat cu ajutorul browserului Microsoft Edge, dar şi date precum aplicaţiile folosite şi durata utilizării acestora sau ce scriu utilizatorii cu stylus-ul pe ecran.

DPA – instituţia de profil din Olanda – arătat că Microsoft nu informează în mod clar ce fel de informaţii preia de la clienţii săi şi în ce scop mai exact. Din această cauză, olandezii consideră că acordul pe care Microsoft îl primeşte din partea utilizatorilor pentru colectarea datelor nu este valid.

TEXTUL INTEGRAL PE libertatea.ro

Comentarii