De Sănătate

Punem punctul pe știi

Mii de ieşeni, disperaţi din cauza certurilor de neînţeles dintre două instituţii publice

joi, 07 septembrie 2017, 01:50
4 MIN
 Mii de ieşeni, disperaţi din cauza certurilor de neînţeles dintre două instituţii publice

Migraţia halatelor albe loveşte cu duritate în judeţ. Aceasta, dar şi o dispută birocratică şi de orgolii între autorităţile locale şi cele medicale lasă fără medic de familie o comună cu nu mai puţin de 3.000 de oameni. Cetăţenii din comuna Alexandru Ioan Cuza nu au medic de aproape o săptămână, şi foarte probabil nu îl vor avea o bună perioadă. Asta după ce doctorul care i-a îngrijit în ultimii 16 ani a ales, în final, să lucreze în Franţa. Cu toate că specialistul a anunţat autorităţile locale că va pleca încă din martie, iar pe cele sanitare de o lună, conducerea comunei şi cea a CJAS nu au ajuns la un consens în vederea găsirii unui alt medic, spre binele pacienţilor. 

„Dacă moare cineva, nu poate fi îngropat: nu are cine să elibereze certificat de deces“, spune primarul, care la un moment dat chiar a anunţat că îşi va da foc. Ce spun, în replică, oficialii CJAS?

În timp ce conducerea CJAS Iaşi a propus Primăriei „Al.I. Cuza“ să asigure, temporar, îngrijirea cetăţenilor cu sprijinul altui medic de familie aflat deja în contract cu „Casa“, conducerea primăriei nu a acceptat sub nicio formă un doctor provizoriu. Prin urmare, de pe 1 septembrie, oamenii din comună sunt lăsaţi „la mila Domnului“. Joi, 31 august, a fost ultima zi de serviciu în comuna Alexandru Ioan Cuza a dr. Geanina Niţă, medic de familie. Oamenii din comună au rămas de la începutul lunii septembrie fără un specialist care să le acorde îngrijirile medicale de care au nevoie. Cu toate că fostul medic de familie a anunţat primăria încă din luna martie că urmează să-şi încheie activitatea şi CJAS din luna iulie, cele două instituţii nu au găsit o soluţie în avantajul cetăţenilor. De ce? Greu de spus.

Grijile primarului

Aparent, Primăria, proprietarul dispensarului din comună, şi CJAS nu au ajuns la un consens din cauză că primarul comunei nu a acceptat soluţia găsită de conducerea CJAS. „Medicul de familie ne-a anunţat în urmă cu o lună de intenţiile sale. Primăria a fost informată din luna martie că specialistul doreşte să plece. O soluţie ar fi fost în perioada în care medicul de familie încă oferea servicii în comună să încheie o convenţie de înlocuire cu un alt coleg, prin care acesta să preia pacienţii. Având în vedere că nu s-a încheiat o astfel de convenţie, soluţia logică, temporară, pe care am propus-o a fost să asigurăm continuitatea îngrijirilor cu sprijinul unui alt specialist, dintr-o altă comună, care se află deja în contract cu noi. Ar fi o soluţie pentru câteva luni, până când am putea intra în contract cu un nou furnizor. Primăria însă doreşte un medic permanent, şi nu acceptă o astfel de propunere“, a punctat Radu Ţibichi, preşedintele CJAS. În replică, primarul comunei Alexandru Ioan Cuza a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că nu a acceptat soluţia venită de la CJAS pentru că se teme că medicul numit temporar nu şi-ar îndeplini complet sarcinile de serviciu. „Nu accept medici care să vină din altă comună pentru că, având de lucru în mai multe locuri, s-ar îngriji numai de cei 1.800 de asiguraţi şi pe ceilalţi 1.200 de cetăţeni i-ar lăsa fără îngrijire medicală. Eu ce fac cu oamenii bătrâni care nu se pot deplasa şi care au nevoie de tratament şi îngrijire specială? Aici este o comună mare, şi avem nevoie de un medic de familie permanent. Nu vreau să vină cineva pentru câteva luni şi apoi să plece. Nu sunt de acord să vină un medic de peste 50-60 de ani şi peste un an-doi să plece“, a subliniat Vasile Baciu, primarul comunei. Potrivit acestuia, cele două cabinete din comună, din satul Şcheia şi din satul Volintireşti, sunt într-o condiţie foarte bună, după ce Consiliul Local a investit în jur de 400.000 de lei în reabilitarea şi modernizarea lor. „Avem tot ce ne trebuie în cabinete, numai să vină un medic de familie. Din câte ştiu, s-a scos şi la vânzare praxisul, dar tot nu a fost nimeni interesat. Acum, de exemplu, eu nu ştiu ce se întâmplă dacă moare cineva. Cine eliberează certificatul de deces?“, a adăugat Baciu.

Ce fac bolnavii?

În lipsa unui medic de familie, cetăţenii din comună care au nevoie de îngrijiri de specialitate sunt nevoiţi să meargă direct la spitale, fie la cele din Paşcani, fie la cele din Iaşi. Având în vedere că opţiunea temporară propusă de CJAS nu este agreată de primarul comunei, singura şansă a bolnavilor din cele patru sate constă în „identificarea“ unui medic de familie dispus să lucreze permanent la 80 de kilometri distanţă de Iaşi. În prezent, CJAS aşteaptă dosarele specialiştilor interesaţi să intre în contract cu instituţia pentru a oferi servicii medicale în comuna Alexandru Ioan Cuza. „Noi suntem deschişi să derulăm cât mai repede procedurile contractuale, cu condiţia să primim dosare complete, cu autorizaţiile necesare la zi“, a mai precizat şeful CJAS. Din nefericire, experinţa comunei Costeşti – care nu are medic de familie de la finalul anului 2016 – arată că identificarea unui specialist interesat să lucreze în sate este cel puţin dificilă, dacă nu imposibilă. Şi asta cu atât mai mult cu cât perspectiva plecării în străinătate surâde chiar şi medicilor în vârstă.  

 

 

Comentarii