Mişcarea de protest s-a extins în nordul şi estul Ucrainei

duminică, 26 ianuarie 2014, 09:18
2 MIN
 Mişcarea de protest s-a extins în nordul şi estul Ucrainei

Mişcarea de protest s-a extins sâmbătă în Ucraina, protestatarii încercând să ocupe clădiri publice în mai multe regiuni din nordul şi estul ţării, informează AFP.

Mii de protestatari au ocupat începând de joi clădirile administraţiei din mai multe regiuni din vest, în special la Liov, în apropiere de graniţa cu Polonia, şi au cerut plecarea guvernatorilor numiţi de preşedintele Viktor Ianukovici. Mişcarea de protest s-a extins sâmbătă la Poltava, la est de Kiev, unde protestatarii au încercat să ocupe administraţia regională, potrivit presei ucrainene.

O acţiune similară se afla în curs de desfăşurare sâmbătă la Cernihiv, la nord de capitală, în apropiere de frontiera cu Belarus.

La vest, mişcarea de protest s-a intensificat, demonstranţii ocupând sediul guvernatorului regiunii Viniţa, în pofida grenadelor lacrimogene trase de poliţişti.

În afară de Liov, manifestanţii au ocupat deja în vest administraţiile din regiunile Rivne, Tarnopol, Hmelniţki, Luţk, Ivano-Frankovsk şi Cernăuţi.

În schimb, la Doneţk, fieful lui Ianukovici în bazinul carbonifer Donbas (est) unde preşedintele se bucură de sprijinul larg al populaţiei, au fost organizate în ultimele zile manifestaţii în sprijinul preşedintelui.

Pe de altă parte, ministrul de interne ucrainean Vitali Zaharcenko a avertizat sâmbătă că manifestanţii reuniţi în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, precum şi în alte locuri publice ocupate, sunt consideraţi de poliţie ca aparţinând unor ‘grupări extremiste’. ‘Lăsaţi-i (mişcările) radicale (…) şi duceţi-vă într-un loc sigur’, a cerut Vitali Zaharcenko într-un comunicat, explicând că doi poliţişti au fost răpiţi de către activişti din opoziţie apoi eliberaţi cu urme de ‘tortură’. (Agerpres)

Comentarii