Motivarea sentinţei neaşteptate a Curţii de Apel Suceava: Erori grave ale DNA în dosarul UMF

luni, 20 mai 2013, 01:50
3 MIN
 Motivarea sentinţei neaşteptate a Curţii de Apel Suceava: Erori grave ale DNA în dosarul UMF

Curtea de Apel Suceava a motivat decizia prin care dosarul „lotului UMF“ a fost restituit către Parchet, pentru refacerea cercetărilor. Din document reiese că procurorii DNA Iaşi ar fi instrumentat cazul „de capul lor“, fără a exista o sesizare din partea serviciului care se ocupa cu cazurile de corupţie prin fraudarea fondurilor europene. DNA Iaşi a făcut recurs împotriva deciziei judecătorilor suceveni.

Motivarea Curţii de Apel Suceava întăreşte varianta prezentată de avocaţi imediat după ce s-a luat decizia de restituire a dosarului “lotului UMF”. DNA Iaşi nu trebuia să instrumenteze dosarul al cărui cap de afiş este rectorul Vasile Astărăstoae, întrucât nu ar avea competenţa necesară. Practic, după cum reiese din documentul obţinut de “Ziarul de Iaşi”, anchetatorii anticorupţie de la Iaşi au încălcat propriile norme în acest caz. Regulamentului DNA prevede că dosarele ce vizează infracţiunile de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene trebuie instrumentate de Serviciul de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, din cadrul structurii centrale. În cazul acestui dosar, procurorii ieşeni au demarat cercetările fără a fi delegaţi în prealabil de acest serviciu. „Urmărirea penală a fost efectuată de DNA – Serviciul Teritorial Iaşi, fără ca acesta să fi primit vreo delegare din partea Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, din cadrul  Secţiei de combatere a corupţiei, care la rândul său face parte din Structura centrală a DNA”, au motivat judecătorii suceveni. “Curtea constată că în cauză au fost încălcate dispoziţiile legale referitoare la competenţa după materie a organului de urmărire penală, încălcare care, potrivit dispoziţiilor art. 332 alin.(2) rap. la art. 197 alin.(2) Cod procedură penală, duce la nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză şi, implicit, şi a actului de sesizare al instanţei”, se mai menţionează în motivarea Curţii de Apel Suceava, întocmită la finele săptămânii trecute.

DNA a făcut recurs

Acuzaţii din dosar s-au arătat mulţumiţi de decizia de la Suceava. Profesorul Vasile Astărăstoae, capul de afiş al dosarului, prin funcţia pe care o are, care în trecut a catalogat dosarul ca fiind „un roman de SF”, este de părere că în acest mod se va face dreptate. „Trebuie să se facă o anchetă corectă, iar decizia este una bună. Nu aş putea să spun prea multe, deoarece până în prezent mi-am făcut treaba şi nu am tratat subiectul ca atare. Aveam convingerea că lucrurile trebuie să meargă într-o direcţie bună. În acest caz, justiţia şi-a făcut treaba”, a spus Astărăstoae, imediat după pronunţarea de la Suceava. Înainte ca decizia de restituire a dosarului să devină efectivă, ea trebuie confirmată şi de instanţa superioară. DNA a înaintat deja recurs împotriva soluţiei de la Suceava, acesta urmând a fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
DNA Iaşi a trimis în judecată, în decembrie 2011, 19 persoane acuzate de infracţiuni de corupţie într-un dosar ce viza implementarea programului educaţional e-learning în cadrul UMF Iaşi. Pe lista acuzaţiilor, pe lângă Astărăstoae, se mai află Adrian Ciureanu, director de comunicaţii în cadrul universităţii, dar şi Daniela Druguş, director administrativ la aceeaşi unitate. “În baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene”, se arăta în rechizitoriu. Judecătorii Curţii de Apel Suceava au menţinut sechestrele asiguratorii puse iniţial pe bunurile inculpaţilor din dosar.

Comentarii