Dlor de la PSD, lui să-i ceară ieşenii autostradă? Dar Aeroport şi Spital? Şi cum, că nu dăm nici noi de el?

Ne-am pricopsit cu deputatul fantomă!

joi, 02 martie 2017, 02:42
4 MIN
 Ne-am pricopsit cu deputatul fantomă!

Alesul ieşenilor cu cea mai mare notorietate, fostul ministru PSD Nicolae Bănicioiu, poate fi dat dispărut: de la alegeri încoace nu a fost văzut deloc prin Iaşi. Nici înainte nu s-a „omorât“ pe aici cu prezenţa, venind doar între două avioane şi având întâlniri de taină doar la partid, noaptea. La Parlament a luat o singură dată cuvântul: când a depus jurământul. Dlor şefi ai PSD, spuneţi-le ieşenilor dacă lui trebuie sau nu să îi cerem autostradă? Dar bani pentru Aeroport sau Spital Regional de Urgenţă? Și dacă da, unde să-l găsească ieşenii, căci reporterii noştri se chinuiesc de două săptămâni să dea de el la telefon, dar nu ne-a răspuns deloc? Cine este Bănicioiu, ce parlamentari au mai fost „paraşutaţi“ la Iaşi de-a lungul timpului, dar şi ce au făcut ei pentru Iaşi?

Ieşenii au trimis în Parlament un deputat care pur şi simplu a dispărut din viaţa pu­blică locală. „Deputatul-fantomă“ Nicolae Bănicioiu, oltean de origine, cu domiciliul în Bucureşti, ales în decembrie pe lista PSD Iaşi, nu a mai trecut deloc prin Iaşi încă din campania electorală. Nici atunci nu a făcut eforturi prea mari să se întâlnească cu ieşenii, preferând întâlniri scurte, între două avioane, la ceas de seară, doar cu lideri locali ai filialei. Conferinţe de presă nu au existat, ci doar discuţii ad-hoc între ziarişti şi actualul deputat, pe holuri sau între uşi. După câştigarea alegerilor, Bănicioiu nu a venit la Iaşi nici măcar să-şi ia în primire mandatul în mod oficial, în cadrul ceremonialului organizat la Instituţia Prefectului. În plus, activitatea legislativă a deputatului „de Iaşi“ este egală cu zero până în acest moment: a luat cuvântul o singură dată în Parlament: atunci când a depus jurământul. Cum să-i cerem, aşadar, să facă lobby pentru autostradă? Dar pentru Aeroport, sau mă­car pentru Spitalul Regional de Urgenţă?

Potrivit unor colegi din Parlament ai lui Bănicioiu, deputatul participă rar la şedinţe de plen. „A absentat o lungă perioadă de timp, l-am văzut foarte rar în plen“, a spus un coleg de-al său parlamentar, care a pre­ferat să-şi păstreze anonimatul. O urmă că Bănicioiu a trecut totuşi prin Parlament con­stă în faptul că a semnat şi el cele 13 amendamente înaintate de grupul parlamentarilor PSD de la Iaşi la bugetul de stat. Însă pro­punerile au fost respinse pe bandă rulantă în comisiile de specialitate, şi nici nu au mai fost astfel discutate în plen, la votarea bugetului. De la începutul săptămânii trecute, în Camera Deputaţilor a fost reintrodus votul electronic. De atunci, există înregistrări ale sistemului de vot din zilele de 14, 20 şi 21 februarie, iar Bănicioiu nu apare că ar fi fost în plen să voteze în niciuna dintre aceste zile, fiind vorba, practic, de două săptămâni de lucrări în plen. Dar, „deputatul-fantomă“ face parte şi din Comisia de sănătate şi Comisia pentru afaceri europene. Din informaţiile disponibile în acest moment pe site-ul Camerei Deputaţilor rezultă că Bănicioiu a fost totuşi prezent la majoritatea şedinţelor din primele două luni ale anului 2017. Dar acest lucru este valabil doar în ceea ce priveşte Comisia de sănătate, în timp ce în cazul celeilalte comisii nu există informaţii de sinteză publicate care să arate ce membri participă la şedinţe. Bănicioiu a fost impus pe lista PSD de la Iaşi de către conducerea centrală a PSD. „Deputatul-fantomă“ a ocupat a doua poziţie pe listă, fără a avea vreo emoţie cu privire la câştigarea mandatului. El a fost „exilat“ la Iaşi după ce nu a mai prins un loc eligibil pe lista PSD din Capitală. Bănicioiu este bun prieten cu Victor Ponta, şi a pierdut şefia PSD Sector 4 după ce a venit la putere Liviu Dragnea.
 
Legăturile sale cu Iaşul sunt aproape inexistente. În schimb, este în relaţii de prietenie cu unii social-democraţi, în special din organizaţia municipală a PSD Iaşi. Am încercat în ultimele zile să-l contactăm pe Nicolae Bănicioiu în mai multe rânduri, dar acesta a fost de negăsit. „Deputatul-fantomă“ are toate premisele să aibă o atitudine faţă de Iaşi precum cea pe care au avut-o şi  alţi parlamentari „de import“, pe care pro­babil că ieşenii nici nu şi-i mai amintesc: Vladimir Fârşirotu (PRM, deputat 2004 – 2008), Valer Dorneanu (PSD, deputat 2000 – 2008), Leonard Cazan (PSD, 2004 – 2008), Răzvan Theodorescu (PSD, senator 2000 – 2004) sau Alin Ciocârlie (PSD-PC, senator 2000 – 2004). Cei menţionaţi mai sus au fost, la fel ca Bănicioiu, impuşi pe listele de la Iaşi de către conducerile centrale ale partidelor din care au făcut parte. Pe perioada mandatului, parlamentarii au privit Iaşul, în cel mai bun caz, ca o destinaţie de vacanţă. În ce-l priveşte pe Nicolae Bănicioiu, el are 35 de ani, este medic stomatolog, dar fără să fi practicat meseria, deşi a fost ministru al Sănătăţii. Este căsătorit de câţiva ani, cu fiica primarului PSD din Scorniceşti, el fiind născut în Vâlcea, având posesiuni importante atât în acest judeţ, dar şi în Olt şi Bucureşti. 

 

Comentarii