De Business

Punem punctul pe știi

Noi amănunte în cazul descinderilor DNA de la Fiscul ieşean

vineri, 09 iunie 2017, 07:15
3 MIN
 Noi amănunte în cazul descinderilor DNA de la Fiscul ieşean

Este vizată o grupare de firme care este implicată în cazuri controversate de rambursări de TVA. DNA vrea să stabilească ce implicare au funcţionarii Fiscului.

„Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia unor noi amănunte în cazul percheziţiilor efectuate în urmă cu două zile la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi. În urma descinderilor care au avut loc la Serviciul de audit public intern şi la Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii, s-au ridicat o serie de documente, mai exact, rapoarte de audit ce vizează un dosar mai vechi, deschis în 2015. DNA vrea să vadă cum au fost soluţionate aceste dosare şi ce nereguli se găsesc în procesul de rambursare a TVA-ului în cazul a mai multor firme mari din Botoşani.

Cotidianul nostru a aflat că este vorba de nouă firme, dintre care pentru cinci, finanţele au acţionat preferenţial, în defavoarea celorlaltor patru. „Este vorba de cereri de rambursare a TVA-ului refuzate în favoarea unor societăţi din Botoşani. Chiar dacă contribuabilii au domiciliul în judeţul Botoşani, pentru că este vorba de Întreprinderi Mici şi Mijlocii, sunt administrate aici, la Iaşi. Am înţeles că sunt implicaţi şi primari care au trecut prin trezorerie anumite fonduri, în concluzie, în Botoşani se caută inculpaţii”, ne-au explicat surse din cadrul instituţiei. În cursul zilei de miercuri au fost chemaţi pentru declaraţii la DNA doi dintre funcţionarii finanţelor botoşănene, urmând ca zilele acestea să mai fie chemaţi şi alţii.  Anchetatorii refuză însă să dea detalii despre anchetă. 

Aceasta este derulată de Serviciul Teritorial de la Suceava, procurorii de acolo mai efectuând miercuri percheziţii şi în judeţele Botoşani şi Neamţ. La Iaşi, s-au ridicat documente de la departamentul audit. „Noi nu avem nicio legătură, altcineva este vizat şi se va afla, o să vedeţi! Eu de mult timp lupt cu corupţia, există un angrenaj al unor firme, cei de la DNA au ridicat de la noi documente dar în acea perioadă alţii au fost directori”, spune Viorel Ungureanu, auditor din cadrul Serviciul de audit public intern din cadrul Regionalei. În cursul zilei de miercuri, reprezentanţii DNA au declarat că au fost efectuate percheziţii domiciliare în 12 locaţii, din care patru sunt sedii ale unor instituţii publice din cele trei judeţe iar opt sunt sedii ale unor persoane juridice.

Directorul DGRFP nu a fost de găsit ieri la Direcţie, acesta având un eveniment în familie, însă în ziua descinderilor a declarat că se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate acestora, comise în intervalul de timp 2013 – 2016. Conform site-ului BotoşaniNews, în judeţul vecin, anchetatorii au ridicat de la Fisc mai multe procese verbale de inspecţie efectuate la firmele  Miss Giulia SRL şi Casa Giulia SRL iar mai mulţi oameni de afaceri locali au fost chemaţi la audieri. Ancheta vizează infracţiuni de dare şi luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Procurorii au mai descins şi la FC Botoşani, de unde au ridicat documente privind sponsorizări, contracte ale jucătorilor şi transferuri. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii