Noi sfaturi pentru bărbaţii gospodari

vineri, 22 mai 2015, 09:05
4 MIN
 Noi sfaturi pentru bărbaţii gospodari

* În urmă cu o săptămână, cu exact o săptămână, era tot vineri, dar cine mai crede azi în coincidenţe? Atunci (poate că mai ţineţi minte) am dedicat textul bărbaţilor singuri în casă (un fel de "Home Alone") care vor să facă şi ei ceva pentru ca doamna, când se va întoarce în cuibuşorul conjugal, să aibă bucurie mare. Am dat sfaturi despre dereticat, aspirat, scuturat aşternuturi, spălat aşternuturi (şi pisică) etc. Azi e tot vineri, iar seria de coincidenţe (în care nu mai crede nimeni) continuă: şi azi, tot sfaturi pentru bărbaţi! Mai ales că ieri a fost sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena şi s-a lăsat, pe alocuri, cu joc şi voie bună (şi multe altele) pe la diverşi sărbătoriţi care au picat de gazde…

* Aţi fost gazde: cum curăţaţi locuinţa? Dacă ieri aţi fost gazde, vă urăm "La mulţi ani!". Scuzaţi-ne, vom vorbi în şoaptă, am uitat că vă doare capul. Întâi, faceţi o cafea, având grijă pe unde călcaţi: dacă de sub masă iese o mână, iar din cămară se aude un sforăit, nu sunaţi încă la 112. Punga de cafea este goală, da, dar cu siguranţă mai există resturi prin ceşti şi zaţ în ibric sau chiuvetă, din care poate ieşi ceva acceptabil, cu condiţia să strecuraţi fiertura în prealabil, mai ales dacă s-a şi fumat, fiindcă unii mai sting pe fundul căniţei. V-aţi mai întremat? E perfect, în condiţiile în care musafirii v-au consumat, spre dimineaţă, toate murăturile din borcane.

* Începeţi curăţenia propriu-zisă cu farfuriile din serviciul cel bun, primit la nuntă, aflate în chiuvetă; vă dăm un singur sfat: aveţi grijă să nu vă tăiaţi în cioburi! Oricât de tari ar fi cleiurile din comerţ, e preferabil să nu încercaţi: mai bine vă împăcaţi cu gândul că aveţi un serviciu de masă pentru 9 persoane care vor ciorbă, 5 care mănâncă felul al doilea şi 7 care consumă desert. Paharele de cristal au devenit şi ele mult mai greu de încurcat, fiindcă diferă ciobiturile de pe buze – plus că, de-acum încolo, nu vor mai sta pe masă, să se verse, fiindcă nu mai au picioruşe…

* Atenţie: maşina de spălat vase NU are o uşă cu geam rotund, prin care se vede cum se învârte înăuntru: aia e de spălat rufe şi nu e în bucătărie, ci în baie! Întâi de toate e nevoie să daţi cu aspiratorul (sau mătura, lopata etc. – funcţie de necesităţi) peste tot, până ce veţi fi sigur care e bucătăria şi care e baia, ca să ştiţi care e maşina de spălat rufe şi care de vase. Pisica poate fi ascunsă în oricare dintre ele, spre deosebire de musafiri, care sunt mai graşi şi nu încap, aşadar pot fi adormiţi doar în dulapuri, cadă, lăzi / cutii mari, cămară, debara, sub pat sau după frigider. Da, ştim că pe balcon pot fi chiar mai mulţi musafiri rămaşi de azi-noapte, dar ei deocamdată nu deranjează, plus că afară e plăcut, cântă păsărele şi miroase a flori.

* Dacă deja aţi strâns faţa de masă cu toate cele care sunt pe ea (ne referim la obiecte neînsufleţite, nu la musafirul necunoscut care doarme cu faţa în farfuria de tort) şi deja aţi pus-o la spălat în maşină (oricare dintre ele) / chiuvetă / cadă, e prea târziu, de-acum lăsaţi aşa. Eventual, vă puteţi lăuda mâine că vă permiteţi tacâmuri din porţelan de unică folosinţă. Despre dereticat şi aspirat covoarele am scris vinerea trecută; sfaturile rămân valabile, cu condiţia să merite: dacă manopera şi soluţiile pentru curăţat covoare costă mai mult decât ce a rămas din covor după ce s-a turnat vin roşu pe el, să se stingă focul iscat de la o ţigară, nu merită.

* Ca să nu ne mai lungim, vă spunem un secret: cea mai simplă metodă este să invitaţi în seara asta musafirii de ieri, cu textul "Ne-am simţit cu toţii minunat, ar fi şi păcat să nu repetăm figura, mai ales că au rămas multe!". Ei vor înţelege "multe de mâncat şi de dres", dar vor înţelege complet greşit. În cazul cel mai fericit, vor veni, unele doamne îşi vor recupera de prin felurite cotloane soţii adormiţi, apoi îi vor pune şi pe ei la treabă, iar seara casa va fi curată lună. În cazul cel mai probabil, vor veni şi se va repeta figura de ieri, fiindcă după dres se va redeschide apetitul – aşadar, mâine dimineaţă recitiţi textul ăsta, urmând cu grijă sfaturile noastre. Succes!

Comentarii