Nuntă inedită la Iaşi: Mirii şi nuntaşi au venit îmbrăcaţi în costume naţionale

joi, 01 iunie 2017, 07:30
4 MIN
 Nuntă inedită la Iaşi: Mirii şi nuntaşi au venit îmbrăcaţi în costume naţionale

Florentina şi soţul său Vlad, doi tineri din Iaşi, au ales să spună "Da" în faţa ofiţerului stării civile, rudelor şi prietenilor într-un mod inedit, ei venind la Starea Civilă din Iaşi îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, însă o surpriză a fost că tot în costume populare au venit îmbrăcaţi şi părinţii, naşii şi majoritatea celorlalţi nuntaşi. Iniţiativa le-a aparţinut mirilor, care deşi sunt tineri, îşi doresc să păstreze şi să continue tradiţiile, potrivit Agerpres.

Florentina şi Vlad se cunosc din clasa a XI-a. Deşi ea era din localitatea Sârca iar el dintr-o comună apropiată, Podu Iloaie, acum devenit oraş, s-au cunoscut prin intermediul rudelor şi prietenilor comuni. Viaţa a făcut să se revadă în urmă cu un an şi jumătate. În toamna anului trecut au făcut logodna, iar în urmă cu o săptămână, cununia civilă şi urmează ca la începutul lunii iunie să îşi jure credinţă şi în faţa altarului, arata Agerpres.

Mireasa a îmbrăcat un costum alcătuit din ie tradiţională, "fotă" (fustă), "poale" din dantelă (fustă care se pune pe sub fotă) şi brâu. Pe cap, mireasa a avut o coroniţă din flori de sânziene, mini trandafiri şi spice de grâu. La rândul său, buchetul a fost din spice de grâu, flori de floarea soarelui şi sânziene. "Noi suntem mai tradiţionalişti şi încercăm să păstrăm tradiţiile. Când eram mică mi-ar fi plăcut să merg la horele din sat. Întotdeauna mi-am dorit cununia civilă separată de cununia religioasă şi să fiu îmbrăcată în costum popular din zona Iaşiului. Am acasă patru ii, unele primite cadou, altele cumpărate de la meşteri populari. Am chiar şi opinci. Pentru mine costumul reprezintă simbolul tradiţiei româneşti. De când am început să conştientizez ce reprezintă portul popular românesc, am prins foarte mare drag de el. Cu atât mai mult, încă de mică îmi plăcea muzica populară, iar când mergeam la spectacole costumul era nelipsit. Am chiar şi opinci. Îmi este foarte drag de portul românesc. Acum, în sat la noi doar o femeie mai păstrează iile. Înainte le cusea ea. Din păcate, s-a pierdut tradiţia", a declarat Florentina Iluţoaei, pentru Agerpres.

Mirele, Vlad Stângaciu, a fost încântat de ideea de a se îmbrăca în costum tradiţional la propria nuntă şi a acceptat imediat. "A fost un moment unic în viaţa mea şi aşa va rămâne pentru totdeauna. De aceea am încercat să îl marcăm şi prin vestimentaţie, pe lângă emoţiile trăite. De ce am ales costum popular? Ce este mai frumos decât să fii mândru că eşti român, că îţi curge prin vene sânge autentic românesc şi că înaintaşii au lăsat obiceiuri şi tradiţii cu care să ne putem mândri şi afişa în semn de respect pentru ce au făcut ei pentru noi?", a declarat Vlad Stângaciu.

Oana şi Bogdan Bunescu Lazăr au dorit să le fie nu doar prieteni foarte buni celor doi tineri, dar şi părinţi spirituali.  "Important e să nu ne uităm rădăcinile. Din câte ştiu eu, portul popular românesc este încă de pe vremea dacilor. Să ne aducem întotdeauna aminte de origini şi, indiferent de ce se întâmplă, nu trebuie să uităm că suntem români. Faptul că am îmbrăcat costumul popular mi s-a părut a fi un lucru extraordinar, având în vedere că la noi în zonă nu este promovat. Dacă, spre exemplu, în Bucovina duminica oamenii mai merg îmbrăcaţi în costum popular, la noi în Iaşi nu sunt astfel de situaţii. De aceea mi s-a părut senzaţional, având în vedere şi amploarea evenimentului. E un lucru pe care îl faci o dată în viaţă. Am îmbinat mândria de a fi român cu mândria de a fi alături de o familie tânără", a declarat Oana Bunescu Lazăr.

Nici ziua cununiei civile a celor doi tineri nu a fost aleasă întâmplător. "Mi-am ales ziua în mod intenţionat pe 24 iunie, pentru că era Ziua Internaţională a Iei. Am discutat şi cu naşii, care sunt tineri şi combină tradiţiile cu modernul. Au acceptat cu bucurie ideea de a veni îmbrăcaţi în costume populare. Au spus că nu au mai văzut astfel de nunţi şi chiar îşi doreau şi ei. Le-am spus şi invitaţilor că vom veni îmbrăcaţi în costume populare şi că nu putem să le cerem să se îmbrace la fel. O ie cusută manual e destul de scumpă şi nu oricine şi-o permite", a declarat Florentina Iluţoaei. Spre surpriza mirilor, invitaţii s-au mobilizat şi au venit îmbrăcaţi la rândul lor cu ii sau costume populare întregi.  "Ne-am bucurat că toţi au venit îmbrăcaţi în costume populare. Cu atât mai mult, cel mai mic invitat, în vârstă de un an, avea şi el ie", a mai spus Florentina Iluţoaei.ă Petrecerea a fost tradiţională şi s-a desfăşurat, aşa cum e tradiţia, acasă la părinţii miresei, în comuna Sârca. Curtea a fost decorată cu obiecte tradiţionale, iar de pe mese nu au lipsit sarmalele şi alte mâncăruri specifice zonei. 

SURSA: Agerpres

Comentarii