România, pe locul trei în Europa ca procent de cezariene. Rata Iaşului este însă cât a ţării aflate detaşat pe primul loc!

O femeie i-a făcut pe medicii de la Cuza să se crucească: a suportat a cincea cezariană

joi, 22 ianuarie 2015, 02:51
3 MIN
 O femeie i-a făcut pe medicii de la Cuza să se crucească: a suportat a cincea cezariană

„Recordmena“  mai are şapte copii acasă, având cinci naşteri prin cezariană. Medicii sunt îngrijoraţi din cauză că tot mai multe gravide renunţă la naşterea naturală. Ei atrag atenţia că riscul de pierdere a uterului chiar şi după două cezariene este foarte mare

Naşterile prin cezariană par să câştige tot mai mult teren în faţa naşterilor pe cale naturală. Mariana Cora are 36 de ani şi a stabilit un nou record la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi. Femeia a trecut recent prin cea de-a cincea operaţie de cezariană, fără a suferi complicaţii.

Ea este bine, şi a adus pe lume o fetiţă de 3.700 de grame, sănătoasă, iar acasă mai are încă şapte copii.Mama ştia la ce riscuri se supune, însă a ales să le ignore. „Am avut nădejde în bunul Dumnezeu că o să fie totul bine, şi a fost bine până la capăt“, a precizat Mariana Cora.

Mariana Cora, după ce a trecut prin a cincea cezariană

Medicii specialişti spun însă că astfel de cazuri sunt foarte rare şi că, de cele mai multe ori, în cazul femeilor cu mai mult de două operaţii de cezariană riscurile sunt majore. În majoritatea situaţiilor se ajunge la scoaterea uterului. „A face a cincea cezariană bineînţeles că este o minune că organismul acestei femei a rezistat şi nu a fost nevoie de scoaterea uterului după operaţia de cezariană. Cezariana reprezintă un risc pentru naşterea ulterioară. În momentul în care ai două, trei cezariene, riscul de complicaţii este foarte mare. Ideea este că femeile trebuie să înţeleagă că trebuie să nască natural, şi un număr mai mare de două cezariene reprezintă un risc pentru sănătatea lor. În experienţa mea este primul caz în care operez o doamnă care să fie la a cincea cezariană“, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“.

Acesta a mai spus că în ultima vreme sunt tot mai multe cazuri de gravide ce nasc la a treia cezariană. „Din nefericire, am constatat că sunt multe femei care nasc la a treia cezariană, au fost complicaţii şi a fost nevoie de intervenţia medicilor şi scoaterea uterului. Iar asta înseamnă un traumatism major, pierderi mari de sânge, cu deschiderea vezicii urinare, cu interesarea intestinului, deci sunt nişte situaţii medicale care sunt neplăcute“, a adăugat dr. Onofriescu (foto)

Conform statisticilor, la Maternitatea „Cuza Vodă“ aproape jumătate din bebeluşi sunt aduşi pe lume prin intervenţie chirurgicală. La nivel naţional, procentul este de 37%, cifră care ne plasează  pe locul trei în Europa, conform raportului „Health and care of pregnant women and babies in Europe in 2010“. Suntem astfel după Italia, cu o rată de 38%, şi după prima clasată, Cipru, cu 52,2%. Naşterea prin cezariană atinge sau depăşeşte procentul de 30% şi în Germania, Luxemburg, Malta, Polonia sau Elveţia. La polul opus, cu cele mai puţine naşteri prin cezariană se situează Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda şi Norvegia.
 

Comentarii