Obiectiv în ceaţă

joi, 28 iulie 2016, 01:43
5 MIN
 Obiectiv în ceaţă

 Ţinta CSM Politehnica, accederea în play-off, este condiţionată de antrenorul Napoli şi de jucători. Sunt cerute noi transferuri şi creşterea primelor. Prima rată din drepturile TV pentru sezonul în curs, peste un milion de euro, e aproape cheltuită

  

 
 
 
Deşi Liga I de fotbal a început, CSM Politehnica Iaşi nu şi-a stabilit încă obiectivul. La conferinţa de presă organizată ieri de club, antrenorul Nicolo Napoli şi fotbalistul Milan Mitic au spus că şefii clubului au propus calificarea în play-off, însă ţinta nu a fost oficializată. “Obiectivul meu? Câştigarea campionatului! Clubul vrea ca obiectivul să fie calificarea în play-off, dar vom vedea. Am cerut ceva în plus, aşteptăm răspunsul din partea clubului” a spus tehnicianul, care a  solicitat noi transferuri, el crezând că “poate să apară şi un junior şi un senior”. Şi Mitic a spus că “toată lumea doreşte play-off, însă vedem, depinde”.
Intenţia de a avea ca obiectiv play-off-ul e privită cu rezerve de jucători. Aceştia cred că echipa este mai slabă faţă de anul trecut, prin plecarea lui Golubovic şi netransferarea unui jucător de valoare under 21 şi nu consideră normală menţinerea primelor din stagiunea precedentă, 300 de euro punctul, când obiectivul a fost locurile I-IX. Fotbaliştii au solicitat 400 de euro pentru un punct în cazul calificării în play-off şi 300 de euro pentru clasarea pe locurile VII-VIII. Reamintim, bonusurile de rezultat ale jucătorilor şi antrenorilor se acordă în proporţie de 50% pe parcursul sezonului, cealaltă jumătate fiind achitată la final, în cazul atingerii obiectivului.
În ceea ce priveşte bugetul clubului, acesta este, deocamdată, stabil. S-au achitat bonusurile de obiectiv pentru sezonul trecut (cel mai mare a fost al lui Napoli – 20 000 euro), restul primelor de joc din stagiunea trecută (Napoli a încasat circa 15 000 de euro), restanţele salariale, părţi din primele de instalare şi reinstalare (Napoli şi Prunea au încasat 20 000 de euro, jumătate din bonusul pentru acest an), taxele corespunzătoare. Ţinând cont de cheltuielile amintite şi de altele efectuate în această vară (achiziţionarea de scaune pentru stadion, cantonamentul din Turcia, deplasarea la Split etc.), prima rată din drepturile TV pentru acest sezon, de peste un milion de euro, a fost aproape cheltuită!
Drept urmare, cum clubul produce foarte puţin din activităţi proprii, iar din drepturile TV vor mai veni bani de-abia la începutul anului viitor, greul finanţării va trece, în curând, pe umerii Fundaţiei Sportului Ieşean. Rămâne de văzut cum se va descurca însă FSI, de vreme ce bugetul votat iniţial pentru acest an era comparabil cu acela de anul trecut, iar cheltuielile cu celelalte sporturi au crescut consistent: rugbyul primeşte 100 000 lei lunar, la handbal masculin sunt aşteptaţi 60 000 de lei pe lună, baschetul feminin şi fotbalul feminin au şi ele promisiuni de creştere a alocaţiei, futsalul, alte cluburi şi alte competiţii fiind şi ele sprijinite de Primăria Iaşi.
Chestionat pe marginea afirmaţiilor lui Napoli şi Mitic, preşedintele executiv al CSMS, Florin Prunea, a precizat: “Obiectivul echipei nu a fost stabilit încă. Trebuie să am o discuţie cu membrii Comitetului Director”. Poziţia CD a fost expusă de preşedintele Leonida Antohi: “Domnul preşedinte Prunea nu a mai vorbit cu nimeni din Comitetul Director de mai multe luni. Am auzit însă declaraţia dumnealui de la finalul meciului cu Hajduk, când a spus că obiectivul echipei este play-off-ul. Acest lucru m-a bucurat mult! Mi-a confirmat că are încredere că s-a muncit bine în această vară şi că echipa va continua să progreseze. Firesc că nu ne vom opune progresului, mai ales că alte cluburi au probleme grave”.
În ceea ce priveşte lotul de jucători, deşi anunţase în repetate rânduri că lotul nu va mai suferi modificări, Prunea a avut o altă poziţie ieri: “Vor mai veni jucători la echipă, însă după acest meci, cu Gaz Metan Mediaş“.
La conferinţa de ieri s-a tratat şi problema jucătorului under 21. “Multe echipe din Liga I vor fi puse în dificultate, pentru că anul trecut doar patru – cinci echipe au jucat cu junior în teren. Avem trei juniori în lot, pentru că şefii clubului mi-au spus că Boiciuc nu se încadrează în această categorie, sunt mulţumit de ei. Nu ştiu dacă cineva din club a cerut lămuriri speciale de la FRF în legătură cu Boiciuc, e treaba clubului” a spus Napoli. Acesta a avut două poziţii diferite când a fost întrebat dacă va schimba sistemul de joc, în condiţiile în care pe postul de mijlocaş central vor apărea unul dintre tinerii Târşa şi Chelaru. Iniţial a spus că nu va modifica modulul “4-4-2”, apoi a afirmat că “e posibil să schimb sistemul de joc”.
Mitic crede că puştii din lot au nevoie de ajutor. “Regula asta cu jucător sub 21 de ani ne-a dat peste cap. Trebuie să ne acomodăm, trebuie să-i ajutăm pe copiii din teren să se integreze. Sigur, în momentul de faţă ei nu sunt pregătiţi pentru Liga I, nici fizic, nici mental, dar nu avem altă soluţie” a menţionat sârbul.
În ceee ce priveşte partida cu Gaz Metan Mediaş, de mâine, ieşenii au etalat un tonus optimist. “Chiar dacă întâlnim o echipă foarte bună, vom face tot posibilul să câştigăm primul meci acasă din campionat”, a declarat Napoli, Mitic completând: “Ne aşteaptă un meci foarte greu. Au un antrenor cu experienţă, jucători înalţi în defensivă, joacă bine fazele fixe. Cred, însă, că suntem echipa mai bună, trebuie să începem bine campionatul”.
 
 
 

Comentarii