Palatul Braunstein şi Mănăstirea Frumoasa: primele pe lista Primăriei pentru finanţare POR

vineri, 22 iulie 2016, 02:00
3 MIN

Urmează la reabilitare Baia Turcească şi Muzeul de Ştiinţe Naturale. Pentru fiecare din cele patru obiective finanţarea solicitată este de 5 milioane de euro.

Municipalitatea a intrat în ultima etapă de pregătire a primelor proiecte europene pe care le va depune pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. Potrivit reprezen­tanţilor primăriei, acestea fac re­ferire la refacerea patrimoniului cultural. Este vorba despre reabi­litarea Palatului Braunstein şi refa­cerea ansamblului Mănăstirea Fru­moasa. Fiecare proiect are o va­loare de 5 milioane euro, suma maximă pe care o poate atrage municipalitatea pentru astfel de iniţiative.

Apelul de proiecte a fost lansat recent, iar documentaţiile trebuie depuse până cel târziu pe 24 august în cadrul primei sesiuni. Ulterior, până pe 25 noiembrie se va desfăşura cea de-a doua sesiune, în care primăria intenţionează să depună alte două proiecte: Baia Turcească şi Muzeul de Ştiinţe Naturale, în valoare fiecare de 5 milioane euro. Fondurile sunt disponibile în cadrul POR 2014 – 2020 pe axa prioritară 5.1 privind conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

La nivelul Regiunii de Nord-Est, sunt disponibile aproape 50 milioane euro în cadrul acestei axe, ceea ce înseamnă că vor primi finanţare cel puţin 10 proiecte din cele şase judeţe ale regiunii. Reprezentanţii primăriei spun că pe axa patrimoniului cultural va fi o concurenţă acerbă, în contextul în care Moldova are foarte multe biserici care sunt eligibile la finanţare. Mai mult, pentru monumentele UNESCO se poate solicita o finanţare de până la 10 mi­lioane euro.

În schimb, una dintre problemele pe care le va avea Iaşul la evaluarea proiectelor ţine de un nou criteriu introdus în ghidul de finanţare care, în varianta trimisă spre consultare pu­blică, nu exista. Criteriul vizează acordarea de puncte pentru proiectele care propun reabilitarea de clădiri amplasate la drum naţional. În context, Palatul Braun­stein, cu toate că se află la kilometrul zero al oraşului, va pierde 5 puncte din această cauză.

Iniţial, Primăria avea în vedere alte două clădiri de patrimoniu pe care intenţiona să le depună spre finanţare, dar acestea nu sunt eligibile (Palatul Roznovanu şi Liceul Pedagogic).

Până în prezent, municipalitatea a înaintat un singur proiect european, care vizează reabilitarea de reţele de termoficare, în valoare de 27 milioane euro, banii fiind asiguraţi prin Programul Operaţio­nal de Infrastructură Mare (POIM)

Deocamdată, în cadul POR nu a fost lansată axa prioritară 4.1 (dezvoltare urbană durabilă), acolo unde Iaşul are rezervată o sumă de circa 58 milioane euro. Cel mai probabil, apelul de proiecte va fi deschis la sfârşitul acestui an. Până atunci, Primăria trebuie să aprobe două documente strategice, în lipsa cărora nu poate accesa cele aproape 60 milioane euro: Strate­gia Integrată de Dezvoltare Urbană şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

Comentarii