Pensii de sute de euro pe lună pentru câţiva romi ieşeni. Prima tranşă: 9000 de euro

vineri, 20 februarie 2015, 02:50
1 MIN
 Pensii de sute de euro pe lună pentru câţiva romi ieşeni. Prima tranşă: 9000 de euro

Puţinii supravieţuitori romi ai deportărilor în Transnistria din timpul celui de-al doilea război mondial vor primi pensii din partea statului german. Aceştia ar urma să beneficieze de pensii lunare de 180-200 de euro, după ce la începutul anilor 2000 au primit o compensaţie de 7.000 de euro pentru anii petrecuţi în lagăre.

Legea de acordare a unor pensii supravieţuitorilor Holocaustului a fost adoptată încă în urmă cu opt ani, dar de ea nu au beneficiat până acum etnicii romi. Aceştia ar urma să primească pensiile retroactiv, adică peste 9.000 de euro de persoană.

Modul de acordare a pensiilor din partea Germaniei va face obiectul unei întâlniri a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi care se va desfăşura astăzi la Prefectură. „Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai structurilor deconcentrate ale ministerelor, ai organizaţiilor neguvernamentale ale romilor, delegaţi ai comunităţilor aparţinând minorităţii rome, ca şi mediatori şcolari, mediatori sanitari şi cadre didactice rome“, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Felix Guzgă.

Agenda întâlnirii de azi va cuprinde şi un moment dedicat aniversării a 159 de ani de la dezrobirea romilor de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ca şi discuţii pe tema revizuirii liniilor de acţiune judeţene în vederea incluziunii cetăţenilor de etnie romă, conform strategiei adoptate recent de Guvern şi aferente perioadei 2015-2020.

Strategia este a doua adoptată de către Guvern, după cea din 2001.

 

Comentarii