Pensionar în comă după ce s-a înecat cu carne. Aflaţi în ce constă manevra Heimlich

vineri, 24 iulie 2015, 01:55
2 MIN
 Pensionar în comă după ce s-a înecat cu carne. Aflaţi în ce constă manevra Heimlich

El a căzut jos în timp ce mânca, medicii de pe ambulanţă găsindu-l în stop cardio-respirator. Iată cum poţi salva viaţa unui apropiat: ce presupune primul ajutor dat persoanelor care se îneacă cu mâncare

 

Un ieşean a fost la un pas de moarte după ce s-a înecat cu mâncare. Bărbatul, în vârstă de 70 de ani, statea la masă când s-a întâmplat nefericitul eveniment. El s-a înecat cu o bucată de carne, şi a început brusc să se simtă rău. Speriată, şi fără a şti că pot să acţioneze, familia a sunat imediat la 112, iar un echipaj de prim ajutor s-a deplasat la domiciul ieşeanului.
Acesta a fost găsit în stare extrem de gravă, fiind transportat imediat la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”. “Pacientul a fost găsit în stop cardio-respirator de către echipajul de la ambulanţă. S-a început resuscitarea, iar bărbatul se află acum în comă, cu un prognostic rezervat”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sf. Spiridon".
 
Acţionaţi, nu staţi!
 
Medicul a adăugat că, în astfel de situaţii, cei care se află în proximitatea victimei trebuie să acţioneze în cel mai scurt timp. “În general trebuie să intervină persoanele care văd lucrul acesta. Până ajunge ambulanţa sau SMURD, trec nişte minute preţioase pentru creier. La aceste lucruri este bine ca persoana care se află lângă cineva care se îneacă să acţioneze cu compresiuni abdominale sau lovituri în spate”, a explicat dr. Cimpoeşu.
 
Cea mai recomandată intervenţie în astfel de situaţii este "manevra Heimlich". Înainte de aceasta, este bine să aplicăm cinci lovituri scurte, dar energice în spate, la nivelul omoplaţilor, mai ales dacă obstrucţia căilor respiratorii nu este severă. Dacă loviturile aplicate se dovedesc a fi ineficiente, trecem la manevra Heimlich. De obicei, se apelează la aceasta când victima nu mai poate respira din cauza corpului străin care a blocat complet căile respiratorii.
Pentru început, victima se abordează de la spate, cuprinzând-o cu mâinile, iar la nivelul abdomenului victimei, sub coaste şi la capătul osului stern, se pune un pumn strâns suprapus cu cealaltă mână. Se face o compresie de jos în sus şi din faţă în spate, astfel încât să mobilizăm diafragma şi să apăsăm aerul din plămâni pentru a expulza corpul străin. Manevra trebuie să fie însă suficient de bruscă şi, odată ce victima şi-a revenit, este obligatoriu să o transportăm la spital.
 
 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii