Pentru şapte copii cu hepatită, Spitalul de Infecţioase s-a umplut de ţigani

miercuri, 21 decembrie 2016, 02:58
2 MIN
 Pentru şapte copii cu hepatită, Spitalul de Infecţioase s-a umplut de ţigani

Focarul de hepatită A din comunitatea de ţigani de la Zanea, comuna Ciurea, arde mocnit. Încă doi copii au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, în timp ce alţi cinci au rămas sub supraveghere de specialitate chiar de săptămâna trecută.  

Cu toate că, propriu-zis, sunt doar şapte pacienţi luaţi în evidenţa specialiştilor, numărul rubedeniilor care vin la spital să-şi viziteze copiii este considerabil mai mare, după cum arată medicii. „Acum avem internaţi şapte pacienţi cu hepatită A din comunitatea Zanea. Din punct de vedere medical, pacienţii nu pun probleme deosebite. Din punct de vedere administrativ, situaţia este alta, cu toate că, după ce am decis să avem o echipă de intervenţie în permanenţă în spital, spiritele s-au mai calmat”, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al spitalului (CITEȘTE AICI).

Focarul de hepatită A de la Zanea a fost descoperit în urmă cu aproximativ trei săptămâni. De atunci, în jur de 40 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” pentru tratament.

În timpul vizitelor, aparţinătorii acestora au creat diferite probleme în spital, comportându-se agresiv. Pe de o parte, rudele pacienţilor au agresat echipa medicală, iar pe de altă parte, au făcut şi unele stricăciuni, cum ar fi distrugerea unei chiuvete de la pavilionul în care sunt internaţi. „Nu ştim cine a făcut fapta, şi prin urmare nici nu ştim pe cine să tragem la răspundere. Probabil, chiuveta avea un defect şi înainte, iar cum comportamentul pacienţilor a lăsat de dorit, atunci nu prea avem ce face”, a arătat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

De aproape o săptămână, Pavilionul 7, unde sunt internaţi pacienţii cu hepatită A, este supravegheat în permanenţă de o echipă specializată de la firma de pază a spitalului. Pentru a evita scandalurile între comunitatea de ţigani şi ceilalţi bolnavi, pacienţii cu hepatită A au fost internaţi într-un singur salon, împreună. În plus, o uşă prin care se poate ajunge dintr-un salon în altul a fost blocată. Potrivit unor informaţii, războiul deschis între corpul medical şi aparţinătorii pacienţilor a început după ce ţiganii s-au „cinstit” cu bere în spital. 

Comentarii