Pietonii neatenţi şi bicicliştii provoacă o treime dintre accidentele din Iaşi

vineri, 27 februarie 2015, 02:56
1 MIN
 Pietonii neatenţi şi bicicliştii provoacă o treime dintre accidentele din Iaşi

Bicicliştii au început să fie tot mai vizibili pe străzile Iaşului, în postura de factori declanşatori ai accidentelor rutiere.

Comisarul şef Costel Gîtlan, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean, a prezentat în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului prefectural situaţia operativă a IPJ pentru anul 2014, comparativ cu 2013. Conform acesteia, bicicliştii se clasează pe locul patru în topul cauzelor determinante ale accidentelor rutiere.

Astfel, 16% dintre accidente se datorează neacordării de către şoferi a prio­rităţii faţă de pietoni, iar 15% vitezei neadaptate la con­diţiile de drum. La rândul lor, pietonii provoacă 15% din totalul accidentelor prin traversarea neregulamentară, alte 6% fiind determinate de prezenţa pietonilor pe carosabil. Abaterile bicicliştilor de la regulile de trafic provoacă 9% din accidentele rutiere, conform datelor IPJ.

Anul trecut, numărul accidentelor a crescut faţă de 2013, fiind înregistrate 919 accidente, faţă de 854 în anul precedent. „Numărul victimelor a scăzut, însă. Au fost înregistrate 40 de persoane decedate, semnificativ mai puţine decât în 2013, când au fost 53. Numărul răniţilor grav a scăzut şi el, la 336, de la 343“, a precizat Gîtlan.

Comentarii