Plângere penală pentru abandonarea şantierului de la Palat

vineri, 07 iunie 2013, 01:50
2 MIN
 Plângere penală pentru abandonarea şantierului de la Palat

„Pe durata cât nu au venit bani, pompele pentru eliminarea apei freatice au fost oprite, ceea ce a dus la creşterea nivelului apei şi la punerea în pericol a fundaţiilor“, explică şeful Institutului Naţional al Patrimoniului.

Lucrările de renovare a Palatului Culturii şi Mitropoliei se vor termina până în 2016. Directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, susţine că finalizarea celor două obiective este obligatorie pentru ca Iaşul să aibă şanse să devină capitală culturală europeană. „A existat o sincopă în finanţarea Palatului, în perioada în care INP nu a avut conducere. Am majorat alocarea financiară pentru lucrările la sistemul de drenuri de la 60.000 lei la 460.000 lei, suficient pentru finalizare. Apoi, vom pregăti licitaţia pentru terminarea lucrărilor de consolidare propriu-zise, respectiv tronsonul estic“, a spus Muraru.

Pentru terminarea lucrărilor la Palatul Culturii mai sunt necesare 15,6 milioane euro. Conform lui Muraru, banii există, fiind contractat un credit de la Banca pentru Dezvoltare a Consiliului European. Suma nu a fost însă accesată până acum pentru a nu depăşi deficitul bugetar prognozat pentru primul semestru al anului. Şantierul de la Palat ar putea aduce şi un dosar penal, Muraru spunând că va face o plângere referitoare la abandonarea şantierului. „În sistemul de drenuri sunt montate pompe pentru eliminarea apei freatice. Pe durata cât nu au venit bani, ele au fost oprite, ceea ce a dus la creşterea nivelului apei şi la punerea în pericol a fundaţiilor Palatului. O astfel de atitudine faţă de un monument istoric este o practică criminală“, a explicat Muraru.

Al doilea obiectiv care va primi finanţare din partea INP va fi Mitropolia. Palatul metropolitan face obiectul unei duble finanţări, una din partea instituţiilor statului, iar alta printr-un proiect cu finanţare europeană. „Trebuie finalizate lucrările noastre cât mai repede, pentru că mai apoi nu se va putea interveni din cauza finanţării europene. La Mitropolie erau alocaţi în acest an 200.000 lei. Mai dăm noi 1,4 milioane lei, iar CJ alte 1,5 milioane lei. De la Primărie nu avem încă niciun mesaj“, a precizat Muraru.
În cursul acestui an vor fi reluate şi lucrările de restaurare ale Sinagogii Mari, întrerupte în urmă cu cinci ani. Pentru sinagogă se vor aloca aproximativ 200.000 lei, finanţări similare urmând să fie alocate pentru Observatorul Astronomic din Copou şi Corpul E al Universităţii „A.I. Cuza“, fosta închisoare. În total, obiectivele culturale ieşene ar urma să primească din partea INP în acest an aproximativ 3 milioane lei. Directorul INP va participa astăzi la recepţionarea lucrărilor de restaurare efectuate la Biserica „Toma Cozma“. Sâmbătă va veni la Iaşi ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru a inspecta şantierul de la Mitropolie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii