Povestea extraordinară a ieşeanului a cărui campanie de dăruit case la cheie impresionează o țară întreagă

luni, 18 septembrie 2017, 01:50
6 MIN
Ieşeanul care a impresionat întreaga ţară prin dăruirea cu care construieşte locuinţe oamenilor rămaşi pe drumuri se pregăteşte să finalizeze o nouă casă. Bogdan Tănasă, fondatorul proiectului umanitar Case Share, se apropie de încheierea lucrărilor la a 15-a gospodărie pe care a găsit-o sărăcăcioasă, dar pe care a pus-o la punct în câteva săptămâni. Practic, campania sa, pe care o coordonează singur, se „bate“ de la egal la egal cu o alta ce are în spate întreaga infrastructură a celei mai de succes televiziuni naţionale: „Vise la cheie“ de la ProTV. Cheile „Casei Share nr. 15” vor reveni unor copii din Vlădeni, opt la număr, care au rămas în grija unui frate major, după ce mama lor a murit subit, în timp ce tatăl lor se află în penitenciar. Toţi sunt copii buni la învăţătură, cuminţi. În ciuda situaţiei lor delicate, Bogdan a ales să-i ajute fără nici o ezitare. „Copiii nu au nici o vină“, spune el. 
Andrei, în vârstă de 21 de ani, este tată şi mamă pentru opt fraţi ai săi: Alin, în vârstă de 16 ani, Andreea în vârstă de 14 ani, George de 13 ani, Teo­dora de 12 ani, Marius de 11 ani, Denis de opt ani, Vlăduţ de şapte ani şi Ştefana de cinci ani. 
 
Din august, copiii familiei Ursu au rămas fără părinţi, dar cu ajutorul lui Bogdan Tănasă au câştigat o familie uriaşă care a făcut tot posibilul să-i menţină pe fraţi împreună, să nu ajungă în grija statului. Fa­milia „Casa Share“ a arătat în­că o dată că, mână de la mână, se pot salva copii din situaţii disperate.
 
Fără curent electric
 
„Când am fost prima dată acasă la copii, am vorbit cu băiatul cel mai mare pentru că ceilalţi erau plecaţi într-o excursie pe care preotul din localitatea le-a oferit-o încă dinainte să se piardă mama lor. Dorinţa copiilor era să nu fie luaţi de acasă şi să nu fie despărţiţi. Locuiau în condiţii grele, fără curent electric, în­tr-o casă sărăcăcioasă. Atunci mi-am propus să-i ajut, să le renovez complet casa, să le construiesc o baie şi o bucă­tărie decentă. Acum, după o lună, casa este aproape gata, le-am pus acoperiş nou, le-am mărit bucătăria, le-am pus parchet. Vrem să le fa­cem şi grajd şi poiată pentru animale“, a relatat Bogdan Tănasă.
 
Iniţiatorul proiectului „Casa Share“ a mai precizat că situaţia dificilă a copiiilor Ursu a atras sprijin din toată ţara. După ce cazul copiilor a fost prezentat pe larg pe pagina de Facebook a proiectului umanitar „Casa Share“, oa­menii au sărit în ajutor. Astfel, copiii familiei Ursu au început o nouă viaţă, într-o casă de­centă, dotată cu toate cele ne­cesare. „M-am bucurat să văd că oamenii sunt săritori şi că vor să ajute. Nu vorbesc de su­me mari, ci de sume mici, care se adună şi cu care pu­tem face lucruri mari. Pentru aceşti copii, faptul că le-am mărit bucătăria, că au parchet şi un spaţiu decent, în­seamnă enorm. Iar acest lucru a fost posibil numai din donaţii, de la oameni pe care nu-i cunosc, dar şi de la prietenii mei, la care am apelat să mă ajute“, a mai povestit Bogdan Tănasă. 
 
Un proiect de laudă pentru Iaşi
 
Povestea proiectului uma­nitar „Casa Share“ a început în decembrie 2014, tot în comuna Vlădeni. În mijlocul iernii, şase copii abandonaţi de mamă trăiau într-o casă, în câmp, doar din ceea ce câştiga tatăl cu ziua. În preajma Cră­ciunului, unul dintre băieţii familiei Răuţu visa la o ma­şinuţă cum nu a mai avut ni­ciodată. Ieşeanul Bogdan Tă­nasă i-a adus, pe lângă jucărie, o casă. „Proiectul a pornit dintr-un instinct de-al meu de a ajuta. Am văzut un re­por­taj cu aceşti copii, şi am rugat soţia să împacheteze nişte jucării, să i le duc. Acela a fost momentul în care am plecat spre viitorul «Casa Share». Am luat cele necesare de la un supermarket, am luat lemne, că nu aveau, şi am plecat spre comuna Vlădeni. Acolo am vrut, iniţial, să le fac o sobă, dar când am văzut că au un adăpost vai de capul lui, în care intra apa, am zis: hai să le fac o casă“, a mai relatat Bogdan. El a crescut în satul Popricani chiar vizazi de aşa-numita „casă de copii“ din localitate, acolo unde a înţeles ce înseamnă nevoia şi ajutorul, când nişte englezi impresio­naţi de minorii români abandonaţi le-au venit în sprijin. A muncit mai mulţi ani în An­glia, apoi s-a întors acasă cu ceva bani şi a demarat o afa­cere în producţie: face bri­chete şi peleţi. 
 
După „Casă Share nr. 1“, a urmat a doua, a treia şi încă doisprezece locuinţe, până la „Casa Share nr. 15“ – cea la care se lucrează acum în co­muna Vlădeni. Succesul pro­iec­tului umanitar se datorează, în mare parte, reţelei sociale Facebook care răspândeşte în toată ţara fotografii şi filme de la construcţiile tuturor locuin­ţelor. În timp ce muncitorii ridică casa pe teren, locuinţa se „zideşte „şi pe Facebook, din imagini transmise în timp real. Astfel, pagina proiectului a strâns în jurul său o comunitate care se „activează“ la fiecare caz pe care Bogdan îl propune spre ajutorare.
 
Puteţi dona oricând şi oricât
 
Familia „Casa Share“ a re­dat speranţa unor soţi şi copii aflaţi în situaţii disperate, prin­tre care o mamă din Popricani rămasă singură cu opt copii, o familie din Po­pricani cu patru copii care trăia într-o singură cămăruţă, doi tineri din aceeaşi localitate care proveneau din centrele de plasament şi care nu mai reuşeau să-şi termine casa, o familie din Miroslava căreia focul i-a mistuit casa, o familie din Moineşti compusă din părinţi şi opt copii care locuia într-o casă cu două locuinţe modeste sau doi adolescenţi din Moreni care au rămas ai nimănui după ce mama i-a părăsit, iar tatăl a fost încarcerat. „La Casa Share 13, cei cinci copii rămaşi pe drumuri şi-au descoperit fraţii morţi în incendiu. La Casa Share 14, tatăl care se afla la pescuit a văzut focul în sat, şi-a lăsat sculele şi s-a dus să ajute. Când a ajuns în sat, ardea chiar casa lui. A intrat în foc, a luat doi copii subsoară, a căzut de la mansardă şi nu a mai ajuns şi după fetiţa de 12 ani, care era într-o cameră mai îndepărtată“, a precizat Bogdan Tănasă.
 
Locuinţele construite sau renovate din donaţiile oamenilor care cred în ieşeanul din spatele proiectului „Casa Share“ sunt dotate şi prevă­zute cu toate utilităţile necesare unui trai decent, pornind de la apă curentă, până la veselă sau aşternuturi noi. Cheile „caselor share“ sunt înmânate proprietarilor după un program devenit obicei. Înainte de încheierea lucră­rilor, familia ajutată primeşte o excursie de la colaboratorii proiectului, iar când se întorce acasă, surpriză: casa este numai bună de locuit, dotată şi mobilată cât se poate de frumos. 
 
Persoanele interesate să con­tribuie la proiectul „Casa Share“ îl pot contacta oricând pe Bogdan Tănasă, la numărul de telefon 0757.451.919, sau îi pot scrie pe pagina personală de Facebook. 

Comentarii