Premierul Albaniei: Cu atâtea arestări pentru corupţie, românii tot mai iau mită?

luni, 06 iulie 2015, 19:56
2 MIN
 Premierul Albaniei: Cu atâtea arestări pentru corupţie, românii tot mai iau mită?

Cu statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE primit în 2014, Albania lucrează din greu să îşi reformeze statul şi instituţiile corupte şi de multe ori nefuncţionale, sub bagheta socialiştilor conduşi de prim-ministrul Edi Rama.

Dacă scazi traficul de droguri şi de carne vie, Albania este o versiune mai sălbatică a României din urmă cu 15-20 de ani, fiind percepută drept cea mai coruptă ţară din Europa. Privită ca oaia neagră a Europei, această ţară cu mai puţin de 3 milioane de locuitori se mişcă însă repede pe drumul cel bun, în ciuda unei rezistenţe imense din partea sistemului judiciar şi de stat, precum şi a resemnării albanezilor de rând în faţa a ceea ce a devenit un mod de viaţă – nefuncţionalitatea şi vicierea autorităţilor.

În urmă cu două luni, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, le-a povestit oficialilor de la Tirana experienţa de succes a României în ce priveşte lupta anticorupţie. Edi Rama nu a fost însă pe deplin convins: au loc atâtea arestări pentru corupţie şi totuşi oficialii români încă iau mită?

Edi Rama nu este însă convins că sistemul românesc anticorupţie îşi face efectul, pentru că într-adevăr, corupţia pare că este în floare peste tot în România, privind la acuzaţiile şi arestările care curg aproape zilnic la Bucureşti. Rama preferă Croaţia, ţară care are o imagine foarte bună printre albanezi, fiind privită probabil ca o Germanie a Balcanilor, fiind cea mai dezvoltată republică ex-comunistă din regiune. Iar Rama iubeşte Germania, ca şi pe Angela Merkel: „Thank God for Angela! (Mulţumesc lui Dumnezeu pentru Angela) Nu ştiu ce s-ar fi ales de Europa fără ea. Este unul dintre ultimii lideri adevăraţi ai Europei”.

gandul.info

Comentarii