Primarul din Dobrovăţ a fost trimis în judecată de DNA: abuz în funcţie şi fals

miercuri, 11 noiembrie 2015, 02:56
2 MIN
 Primarul din Dobrovăţ a fost trimis în judecată de DNA: abuz în funcţie şi fals

Alături de Cătălin Martinuş au mai fost deferite justiţiei şi alte persoane din cadrul primăriei. Prejudiciul, obţinut din subvenţii europene pentru păşuni, s-ar ridica la aproximativ 150.000 de lei, potrivit acuzării.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Dobrovăţ, Cătălin Marti­nuş (PSD), pe care îl acuză de abuz în serviciu, folosirea de documente şi declaraţii false pentru obţinerea de fonduri şi fals intelectual în formă continuată. Alături de Martinuş, anchetatorii i-au mai trimis în judecată pe Gaby Patlagică – secretar al Primăriei, Aglaia Bănică – consilier local, Ştefan Ursanu – funcţionar în cadrul APIA, şi Ionel Cîşlaru – pre­şedinte al unei asociaţii.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2008-2009, primarul Martinuş ar fi falsificat mai mult documente prin care se atestau fapte neadevărate, do­cumente ce ar fi fost depuse la APIA în vederea obţinerii unor subvenţii.

„În acelaşi scop, au fost depuse la APIA Iaşi şi două contracte de comodat încheiate de inculpatul Martinuş Cătălin-Iulian cu preşe­dinţii a două asociaţii de crescători de animale, prin care se atribuiau acestora, în folosinţă cu titlu gratuit, o suprafaţă de 322,40 hectare din păşunea comunei Dobrovăţ (teren aflat în domeniul privat al comunei Dobrovăţ, judeţul Iaşi), fără ca încheierea celor două documente să se fi întemeiat pe vreo hotărâre a Consiliului Local“, au precizat procurorii DNA.

Aceştia au mai arătat că Aglaia Bănică ar fi falsificat o hotărâre de Consiliu Local prin care a atestat darea în folosinţă a unor suprafeţe de teren. Prin darea în folosinţă a acelor bunuri, în mod gratuit, primarul Martinuş ar fi obţinut ilegal foloase necuvenite, susţine DNA. Mărtinuş era membru fondator al asociaţiilor.

„În realizarea acestui mecanism infracţional, inculpatul Martinuş Cătălin-Iulian a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi, care fie au falsificat şi pus la dispoziţia celorlalte persoane o serie de documente (inculpata Patlagică Gaby), fie au depus la APIA mai mul­te acte conţinând menţiuni ne­reale necesare obţinerii subvenţiilor (inculpatul Cîşlaru Ionel). Ajutorul acordat primarului comunei Dobro­văţ de către inculpatul Ursanu Ştefan, în calitate de funcţionar în cadrul Centrului Judeţean Iaşi al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a constat în primirea, de către acesta din urmă, a unor documente semnate de o altă persoană, alta decât fermierul titular al celor două cereri“, a mai arătat DNA.

Anchetatorii au dispus punerea sub sechestru a mai multor bune apar­ţinând inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 149.000 de lei. Contactat telefonic, primarul Martinuş a refuzat ieri să comenteze acuzaţiile aduse de procurori.

Comentarii