Primarul şi vicele de la Hârlău rămân în arest. Decizia poate fi contestată

miercuri, 17 februarie 2016, 18:23
2 MIN
 Primarul şi vicele de la Hârlău rămân în arest. Decizia poate fi contestată

Decizia a fost luată la solicitarea procurorilor, însă poate fi contestată.

Judecătorii Tribunalului Iaşi au decis să prelungească măsura preventivă a arestului la domiciliu în cazul primarului şi viceprimarului oraşului Hârlău, Con­stantin Cernescu şi respectiv Florin Ţăpuşă. Ioan Amariei, şeful Ocolului Silvic din acelaşi oraş, rămâne şi el în arest la domiciliu. Cei trei sunt anchetaţi de DNA într-un dosar cu multiple acuzaţii de corupţie.

Cele mai multe infracţiuni au fost reţinute în sarcina lui Amariei. Primele fapte imputate acestuia datează din perioada iunie – septembrie 2014, atunci când şeful Ocolului Silvic ar fi cerut mită 3 uşi de garaj în valoare de 7.000 de lei, montate la o anexă a instituţiei, dar şi neplata unei lucrări de 7.000 de lei pe care un om de afaceri le executase la locuinţa sa. Procurorii au mai arătat că, în septembrie 2014, Amariei a „uitat“ beneficiile primite de la denunţător şi i-a mai cerut acestuia 10.000 de lei.

„În perioada februarie – decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeaşi calitate, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că a dispus şi a determinat mai mulţi gestionari să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. Într-una dintre situaţii, şeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul inculpatului Vata­vu Mihai, şofer personal al acestuia, care a ridicat şi transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidenţele instituţiei al cărei angajat era“, au precizat anchetatorii în ordonanţa de reţinere.

În privinţa primarului, pro­curorii spun că acesta ar fi determinat un sulbatern, pe 17 decembrie 2015, să întocmească un proces-verbal de recepţie în care să consemneze că lucrarea „Ex­tindere reţea alimentare cu apă şi bran­şamente în Pârcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni“ era finalizată, lucru nereal.

În acest mod s-ar fi produs un prejudiciu de 2.400 de lei. Referitor la viceprimar, anchetatorii au notat: „În perioada august – septembrie 2015, inculpatul Ţăpuşă Florin a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale (ce deţine un restaurant, o pizzerie şi o florărie), s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele societăţii şi a efectuat plăţi către angajaţi“.

Comentarii