De Business

Punem punctul pe știi

Problemele grave la două societăţi cunoscute de tâmplărie din aluminiu

vineri, 11 septembrie 2015, 01:50
2 MIN
 Problemele grave la două societăţi cunoscute de tâmplărie din aluminiu

Patronul Romest Gealan a cerut intrarea în insolvenţă a societăţii AT Group Romest, „sora” mai mică a cunoscutei firme producătoare de tâmplărie. Omul de afaceri Alexandru Telescu, intrat pe piaţă încă din 1994, a înfiinţat noua societate în februarie 2012, cu puţin timp înainte ca judecătorul sindic să accepte cererile creditorilor de a introduce firma Romest Gealan în procedura insolvenţei.

Deşi cu alt cod CAEN, firma AT Group Romest avea un obiect de activitate similar, respectiv producea articole din material plastic pentru construcţii. După trei ani de funcţionare, şi această societate s-a înglodat în datorii şi adminsitratorul soicetăţii s-a văzut nevoit să ceară insolvenţa pentru a scăpa de solicitările creditorilor, însă deocamdată nu a fost stabilit termenul la care se va judeca solicitarea. Potrivit bilanţului contabil, în 2012, primul an de funcţionare, societatea AT Group Romest a avut o cifră de afaceri de circa 1,8 milioane lei, un profit de 75.000 lei şi datorii de 210.000 lei, pentru ca în 2013 firma să nu mai desfăşoare activitatea. Anul trecut, activitatea firmei a fost reluată şi a obţinut şi profit, de 1.300 lei, la o cifră de afaceri de 1,65 milioane lei, însă datoriile s-au triplat, însumând peste 600.000 lei la finalul lui 2014.

Totuşi, site-ul ANAF contrazice într-o oarecare măsură informaţiile declarate de societate, deoarece în contul datoriilor către bugetele de stat figurează o sumă de peste 850.000 lei, pentru care au fost demarate şi procedurile de executare silită. Din aceeaşi evidenţă rezultă că datoriile cele mai mari către bugetele de stat provin din neplata TVA (326.000 lei), neplata contribuţiei sociale datorată de angajator (209.000 lei) sau contribuţia de asigurări de sănătate datorată de angajator (56.000 lei). Compania prin care soţii Alexandru şi Eugenia Telescu s-au făcut cunoscuţi, Romest Gealan, a intrat în insolvenţă după 18 ani de activitate în domeniul producţiei de tâmplărie PVC, iar după un an de insolvenţă s-a admis cererea de intrare în faliment.

Începând cu anul 2000, societatea a avut permanent cifre de afaceri de peste un milion lei, apogeul fiind atins în 2010, cu o valoare a cifrei de afaceri de peste zece milioane lei. Potrivit tabelului definitiv de creanţe, firma are de restituit creditorilor peste 11 milioane lei, în acest moment lichidatorul încearcă să valorifice ultimele bunuri din patrimoniu. Unul din aceste imobile este un teren de peste 8.000 mp, pe care se află construcţii, situat pe Şoseaua Chişinăului, preţul de pornire fiind de două milioane lei. Totodată, vor mai fi scoase la vânzare diferite bunuri mobile, respectiv aparate şi utilaje folosite de societate în producţia de tâmplărie PVC.

 

SURSA FOTO: www.adulmec.ro

Comentarii