Procurorii DIICOT se pronunţă împotriva modificărilor propuse la legile justiţiei

marți, 07 noiembrie 2017, 22:25
3 MIN
 Procurorii DIICOT se pronunţă împotriva modificărilor propuse la legile justiţiei

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care s-a întrunit marţi, s-a pronunţat împotriva modificărilor propuse la legile justiţiei, invocând, între altele, absenţa unei expuneri de motive consistente şi incoerenţa procesului de dezbatere şi consultare profesională a magistraţilor cu privire la normele-cadru care le reglementează activitatea.

Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii Adunarea Generală a DIICOT s-a întrunit pentru a analiza proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară şi a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, urmare a adresei transmise de Camera Deputaţilor, prin care s-a solicitat avizarea celor trei propuneri legislative.

În urma votului, "larga majoritate" a procurorilor s-au pronunţat împotriva modificărilor propuse prin proiectele transmise de Consiliului Superior al Magistraturii, invocând absenţa unei expuneri de motive consistentă şi de natură să susţină modificările esenţiale propuse, incoerenţa procesului de dezbatere şi consultare profesională a magistraţilor cu privire la normele-cadru care le reglementează activitatea, faptul că valurile succesive de consultări iniţiate de diferiţi factori ai deciziei politice din ultimii doi ani au generat o percepţie de precaritate a procesului de modernizare legislativă a sistemului judiciar, care pare astfel bazat pe viziuni neintegrate, inconsecvente şi pe obiective neclare şi nealinierea modificărilor propuse la exigenţele standardelor europene contemporane, aşa cum rezultă din documentele-cheie ale unor organisme internaţionale relevante, exigenţe care vizează mai înainte de toate garanţiile de independenţă a sistemului judiciar în raport cu factorii politici sau de orice altă natură. De asemenea, Asociaţia Procurorilor din România a solicitat, marţi, Consiliului Superior al Magistrafurii avizarea negativă a noului proiect de modificare a legilor Justiţiei, arătând, într-un punct de vedere transmis CSM, că aceste propuneri legislative "modifică substanţial arhitectura sistemului judiciar şi pot afecta independenţa justiţiei".

"În situaţia în care se va emite aviz cu observaţii, vă adresăm rugămintea să luaţi în considerare observaţiile făcute de noi privind instituţiile juridice ce se intenţionează a fi modificate", se arată în scrisoarea transmisă CSM, marţi, de către Asociaţia Procurorilor din România, care cere Consiliului Superior al Magiustraturii să avizeze negativ noul proiect de modificare a legilor Justiţiei asumat de Parlament. Şi Forumul Judecătorilor din România a anunţat că adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor "resping pe bandă rulantă" modificările esenţiale din proiectele depuse la Camera Deputaţilor privind legile justiţiei, considerate "retrograde, scrise în mare grabă, cu vizibile necorelări şi lacune".

Proiectele de lege privind justiţia au fost depuse la Parlament şi asumate ca iniţiative legislative de către PSD-ALDE, fiind modificate faţă de forma în care au fost elaborate de Ministerul Justiţiei. Acestea menţin preşedintele în procedura de numire a procurorilor şefi, însă nu şi în cea de revocare şi stabilesc că şeful statului poate refuza doar o dată propunerile de numire, prevăd organizarea Inspecţiei Judiciare ca instituţie autonomă, precum şi înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori, în cadrul Parchetului instanţei supreme. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiţia, iar modificările dorite duc la ”ciopârţirea” legilor.

Iohannis a spus că ministrul Justiţiei a mers în Parlament fără să aibă drept de iniţiativă legislativă şi le-a dat parlamentarilor aceste legi. ”Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează”, a afirmat preşedintele.

 

Comentarii