N

Profesorul Mihail Voicu, noul preşedinte al Academiei Române, filiala Iaşi

N

vineri, 23 mai 2014, 10:41
3 MIN

\N

Noul preşedinte al Academiei Române, filiala Iaşi, va fi prof.dr. Mihail Voicu, conform informaţiilor aflate în exclusivitate de către „Ziarul de Iaşi“. Acesta este membru corespondent al Academiei Române şi cadru didactic al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, şi a îndeplinit în trecut funcţia de secretar ştiinţific al Academiei. Acesta a fost propus pentru ocuparea funcţiei de către academicianul Bogdan Simionescu, care a fost ales proaspăt vicepreşedinte al Academiei Române, la nivel naţional, şi a decis că nu se poate ocupa de funcţia de preşedinte al filialei de Iaşi şi de cea de director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“. De altfel, şi pe această funcţie academicianul a propus un înlocuitor, dr. Anton Airinei, fostul director adjunct al instituţiei. Conform academicianului Simionescu, ambii vor ocupa funcţia cu titlu interimar, fiincă biroul prezidiului Academiei Române a acceptat cererea sa de suspendare din funcţie până la terminarea mandatului de patru ani ca vicepreşedinte la nivel naţional.

„Decizia a venit ieri”

„Decizia a venit ieri, la solicitarea mea. Eu am cerut biroului prezidiului să fiu suspendat din funcţie de preşedinte al filialei şi de cea de director al institutului. Prezidiul a aprobat, iar atunci am propus ca filiala să fie condusă interimar, pentru un an, de către domnul profesor Mihail Voicu. El are experienţă, pentru că ani de zile a fost secretarul ştiinţific, şi de fiecare dată când preşedintele lipsea, pentru două-trei zile sau chiar o săptămână, el răspundea de activitatea desfăşurată“, a declarat acad. Bogdan Simionescu. Acesta a explicat faptul că nu există o procedură stabilită concret în care se vor efectua viitoare numiri, iar cei doi pot sta în funcţie chiar mai mult decât durata stabilită iniţial de un an. „Activitatea trebuie coordonată şi la institut şi la filială. Este o muncă de zi cu zi pe care trebuie să o faci, sunt multe materiale care trebuie consultate. Eu, de astăzi dimineaţă, deşi am ieşit de la ambele institute, am primit şase telefoane cu probleme de rezolvat, deşi sunt la Bucureşti. Până la urmă este firesc, pentru că mereu apar probleme şi oamenii care se ocupă de ele trebuie să aibă mobilitate mare, să se priceapă şi să mai fi lucrat“, a conchis academicianul.

Planurile noului preşedinte

Prof.dr. Mihail Voicu a declarat că se aşteaptă, din noua funcţie, să finalizeze proiectele începute de către fostul preşedinte, doar după ce se va sfătui cu membrii filialei. Chiar dacă acesta este doar membru corespondent şi nu membru deplin, poate ocupa funcţia de preşedinte în regim interimar. „Îmi voi face treburile care îmi revin în funcţia aceasta, mai multe decât atât ce pot să fac? Am fost secretar ştiinţific şi au fost destul de multe prilejuri în care am asigurat interimatul astfel încât, în linii mari, ştiu care sunt problemele şi, sigur, nu rămâne decât să continui proiectele“, a precizat prof.dr. Mihail Voicu. În prezent, academicianul Bogdan Simionescu este singurul membru al conducerii Academiei Române care este din afara capitalei.

Comentarii