Proiectul de la Golia, în pericol! Dragnea vs. Adomniţei: o miză de un milion de lei

vineri, 28 noiembrie 2014, 02:59
3 MIN
 Proiectul de la Golia, în pericol! Dragnea vs. Adomniţei: o miză de un milion de lei

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a sancţionat Consiliul Judeţean Iaşi cu aproape un milion de lei, pentru o presupusă neregulă în cadrul licitaţiei de la proiectul de reabilitare a Mănăstirii Golia. Șefii judeţului au contestat corecţia în instanţă. Motivul sancţiunii este cel puţin bizar.

Luptă în instanţă între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Adminis­traţiei Publice (MDRAP) şi Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi. Instituţia condusă de vicepremierul Liviu Dragnea a fost dată în judecată de cea condusă de li­beralul Cristian Adomniţei pentru o corecţie pe care şefii judeţului au pri­mit-o în cadrul proiectului de reabi­litare a Mănăstirii Golia din oraş. CJ Iaşi a solicitat Curţii de Apel Iaşi suspendarea, respectiv anularea notei prin care s-a acordat o sancţiune de aproape un milion de lei, considerând că reprezentanţii ministerului au interpretat greşit legea atunci când au impus corecţia.

În acţiunea depusă la Curtea de Apel Iaşi, CJ contestă o notă de neconformitate emisă de MDRAP în luna iunie, conform căreia se aplică o corecţie de 5%, reprezentând 947.628 de lei din valoarea proiectului amintit. Neregula invocată de reprezentanţii ministerului este că membrii comisiei de achiziţii din cadrul proiectului de la Golia ar fi interpretat „pur literar“ fişa de date a achiziţiei, descalificând unul dintre participanţi.

Concret, comisia de achiziţii a descalificat asocierea de firme SC Iasicon SA Iaşi & SC SUCCES$ SRL pentru că ar fi propus mai mulţi angajaţi decât prevedea fişa de achiziţii. Astfel, această asociere ar fi propus doi specialişti, pentru a respecta unul dintre punctele din fişă, deşi autoritatea contractantă precizase că trebuie să nominalizeze unul singur. Ulterior, CJ a cerut clarificări referitoare la cele două nume propuse de către ofertant şi, pentru că nu primit in­formaţiile solicitate, a descalificat asocierea. Această descalificare a fost catalogată de reprezentanţii ministerului ca fiind o încălcare a „principiului tratamentului egal“. După stabilirea corecţiei, ministerul a început deja în­casarea a câte 5% din valoarea facturilor oferite spre decontare, până la concurenţa sumei de 947.000 de lei.

Reprezentanţii CJ spun însă că sancţiunea primită este neîntemeiată şi că punerea acesteia în practică ar putea duce la apariţia unor probleme financiare în cadrul proiectului. „Autorita­tea contractantă nu poate fi sancţio­nată cu aplicarea unor corecţii financiare de de 5% pentru că a respectat le­gislaţia în vigoare în materia achi­ziţiilor publice şi nu a calificat un ofertant care nu îndeplinea cerinţele minime de calificare prevăzute în fişa de date a achiziţiei şi în anunţul de par­ticipare. Nu are relevanţă împre­ju­rarea că prin prezentarea a doi ex­perţi se acoperă în integralitate ce­rinţele specifice ale autorităţii contractante şi nu implică costuri suplimentare pentru autoritatea contractantă, atât timp cât nu sunt respectate cerinţele minime stabilite prin fişa de date a achiziţiei şi anunţul de parti­cipare“, au precizat reprezentanţii CJ Iaşi.

În cele din urmă, proiectul amintit a fost câştigat de asocierea SC Conest – SC General Construct SRL, contra sumei de aproximativ 25 de milioane de lei.

Comentarii