De Business

Punem punctul pe știi

Protest cu un coşciug în faţa Băncii Naţionale Române din Iaşi (FOTO)

sâmbătă, 09 august 2014, 01:50
4 MIN
Vasile Cazan, membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor, a protestat împotriva politicii guvernatorului Mugur Isărescu.

Vasile Cazan, care se recomandă a fi membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor, a anunţat presa că îşi va exprima dreptul de a protesta, ieri, în faţa Băncii Naţionale Române, în limita libertăţilor pe care i le oferă legea. De aceea, bărbatul a adus un coşciug alb, făcut din carton, în care era aşezată, în forma unui om de hârtie, „democraţia participativă“, un colac mare, de praznic, o sticlă de vin, şi a strigat, începând cu ora 11.00 fix, împotriva „vremelnicului guvernator al BNR, Isărescu Mugur“. Bărbatul îşi adusese un megafon, la care scandările din categoria „Iertaţi-l pe asasin!“ (n.red. – Mugur Isărescu), s-ar fi auzit mai bine, însă bateriile l-au lăsat şi a trebuit să ridice colacul şi să strige doar cu vocea sa, „care e destul de puternică, oricum“, povesteşte bărbatul. Înainte de a începe procesiunea bărbatul s-a bărbierit „Barba mi-am lăsat-o în semn de protest, iar acest păr va fi aşezat într-o cutie care va fi, pentru viitor, mărturie“, spune cu putere Vasile Cazan. Ca să nu ajungă precum Mircea Badea, care se întreabă dacă, peste zece ani, „va mai ţine minte oare cineva că în ţara asta au fost nişte nebuni care s-au opus abuzului şi minciuni“, bărbatul şi-a strâns barba într-o cutie pe care o va păstra ca monstră ca să dovedească faptul că în Iaşi a existat o „acţiune anti-Isărescu“.

 
Priveghiul „democraţiei participative“
 
 
Când nu îl acuză că nu îşi merită „salariul de 12.000 de euro“ şi că primeşte instrucţiuni de la Clubul de la Roma, Vasile Cazan îl acuză pe guvernator că nu are reacţie faţă de probleme ţării şi cererile societăţii civile. El spune că asociaţia sa a cerut întâi în 2010 ca să se organizeze o întâlnire a reprezentanţilor consumatorilor şi cei ai băncilor mediate de BNR. Fără suces. Apoi a mai cerut în 2012 ca BNR să intervină cu sancţiuni la companiile care oferă produse şi servicii în euro, „Deşi Constituţia prevede că leul este moneda naţională“. Din nou, fără succes. De aceea Vasile Cazan a hotărât să ţină acest priveghi în faţa BNR-ului, pe băncile umbrite altădată de tei, un priveghi al democraţiei participative. Încălzit de strigături, bărbatul a luat colacul de praznic şi a început să-l rupă şi să-l dea trecătorilor. Apoi a desfăcut o sticlă de vin, căutat special să fie din Italia, pe care l-a drămuit în pahare de plastic celor însetaţi de căldura de pe bulevardul lipsit de umbră. Primul dintre ei, un bărbat de peste 50 de ani cu o cămaşă portocalie, a luat o bucată mai mare din colac „ca să dau la animale acasă“.
 
 
A luat 25 de amenzi până acum
 
 
Ca lumea să îi înţeleagă mai bine protestul, Vasile Cazan a pus o serie de pancarte pe banca care era suportul coşciugului „imaculat“, cum îi spune bărbatul. Pe una dintre acestea şi-a descris demersul. „Banca Naţională a României, cu ajutorul inflaţiei, a distrus cea mai mare parte a industriei ţării, a aruncat agricultura cu un secol în urmă, a distrus băncile cu capital românesc, a permis băncilor străine să practice dobânzi şi comisioane cămătăreşti, a îndatorat ţara cu peste 100 de miliarde de euro, a creat rezerve internaţionale de hârtie, fictive, folosite ca sursă de îmbogăţire a conducătorilor şi funcţionarilor BNR, punând în pericol stabilitatea financiară a ţării.“ Acesta nu este însă primul protest al inginerului. Bărbatul spune mândru că a mai apărat dreptatea participativă de peste 30 de ori, venind cu pancarte în faţa sediului BNR. Jandarmii însă nu i-au dat dreptate, nici acum, când au refuzat să împartă colacul de praznic cu el, nici în trecut, când i-au dat „cam 25 de amenzi, chiar dacă eu îmi exprim opinia liber“. Chiar dacă acesta este anunţat a fi ultimul protest, Vasile Cazan promite că nu se va opri până când Mugur Isărescu nu va fi schimbat din poziţia de guvernator. Indiferent de câte sicrie din carton va trebui să facă până atunci.
 
 

 

 

Comentarii