Protestul RCA: Camioanele şi autobuzele vor sta pe centură, taximetrele în centru

vineri, 02 septembrie 2016, 01:53
2 MIN
 Protestul RCA: Camioanele şi autobuzele vor sta pe centură, taximetrele în centru

Transportatorii ieşeni pregătesc proteste masive împotriva RCA. În perioada 5-12 septembrie, în intervalul orar 10.00-12.00, şoferii profesionişti vor pune în parbriz un afiş cu mesajul „Protestez RCA“ şi vor reduce viteza la minimul posibil.

Pe 15 septembrie, tirurile vor ocupa şoseaua de centură, iar taxiurile, strada Anastasie Panu, activitatea de transport rutier urmând să fie oprită în intervalul 9.00-15.00. „Transmitem tuturor ieşenilor posesori de maşini propunerea de a ne sprijini protestul. Nu este doar problema noastră, ci a oricărui deţinător de maşină. De la maxim 1.050 lei în decembrie anul trecut, RCA a ajuns acum la 3.600 de lei, pentru o maşină de 1.200 cmc. Din 2014, RCA s-a triplat. Pentru un cap tractor ajungem să plătim anual 20.000 de lei. Pentru un autocar sau autobuz, RCA este de 18.000 de lei pe an. Sunt cifre absolut aberante, fără nicio justificare economică. Cerem Autorităţii de Supraveghere Financiară să revină asupra acestor cifre“, a declarat Mircea Manolache, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

COTAR şi filiala ieşeană a Camerei Naţionale a Taximetriştilor au solicitat primăriilor din Iaşi, Miroslava şi Ciurea autorizarea protestului auto. Pe 15 septembrie, pe întregul traseu al şoselei de centură, pe bulevardul Poitiers, până la şoseaua Iaşi – Tomeşti se vor înşira tiruri, camioane de marfă, autobuze, autocare şi microbuze. Acestea vor staţiona pe marginea drumului timp de şase ore. Aceeaşi formă de protest va fi adoptată şi de taxiuri, care vor staţiona pe întreaga lungime a străzii Anastasie Panu, de la Prefectură până la intersecţia cu Elena Doamna. Manolache a estimat numărul participanţilor la protest la aproximativ 1.500, cu tot atâtea autovehicule. „Nu vrem să stânjenim traficul, ci să atragem atenţia asupra situaţiei. De aceea tirurile nu vor intra în oraş, ci vor staţiona pe centură. Tot din acest motiv, taxiurile vor staţiona doar pe Anastasie Panu“, a spus Manolache. 

Comentarii