Puciul a eşuat: regulamentul de alegere a rectorului de la UMF nu se mai modifică

luni, 07 decembrie 2015, 02:57
2 MIN
 Puciul a eşuat: regulamentul de alegere a rectorului de la UMF nu se mai modifică

Cele două „facţiuni“ din conducerea universităţii au ajuns la un acord. Va fi un vot pe liste, ponderat.

Cele două facţiuni din Senatul Universităţii de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au ajuns la un acord pentru modificarea regulamentului de alegere a rectorului şi a structurilor de conducere a instituţiei de învăţământ superior medical.

Surse din inte­riorul universităţii au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că tabăra care-l susţine pe prof.dr. Ştefan Geor­gescu, actualul rector interimar, şi care dorea modificarea actualului regulament cu unul care să elimine ierarhizarea candidaţilor, şi-au dat seama că există un blocaj legislativ. O modificare atât de substanţială a regulamentului însemna ca Senatul să modifice inclusiv Carta universitară, iar Carta se poate modifica doar în urma consultării întregii so­cietăţi academice printr-un referendum, timpul până în alegeri fiind mult prea scurt pentru a se putea realiza acest lucru.

Astfel, compromisul la care s-a ajuns a fost că se va modifica actualul regulament, pentru a nu se mai vota cu pixul pentru ierarhizarea candidaţilor, buletinele urmând a fi ştampilate în dreptul fiecărui candidat, într-o casetă care exprimă preferinţa ale­gătorului cu privire la poziţia acestuia.

„Votul constă în ordonarea candidaţilor de la prima la ultima poziţie în ordinea preferinţelor alegătorului, aplicând ştampila VOTAT pe poziţia preferată în rubrica respectivă“, au precizat reprezentanţii universităţii.

Totodată, în cadrul şedinţei de Senat s-a stabilit şi calendarul pe baza căruia vor fi organizate alege­rile. Prin urmare, candidaturile pentru toate funcţiile vor putea fi depuse între 4 şi 8 ianuarie, votul în departamente pentru directorii de departament şi consiliile departamentale va avea loc pe 15 ianuarie, 18 ianuarie dacă e nevoie de al doilea tur de scrutin, în timp ce votul pentru Consiliul Facultăţii, Senat şi rector va fi organizat pe 22 ianuarie, cu al doilea tur pe 25.

Comentarii