Rămas orfan între două ministere, Spitalul CFR se zbate în lipsuri greu de imaginat

marți, 28 octombrie 2014, 02:56
3 MIN
 Rămas orfan între două ministere, Spitalul CFR se zbate în lipsuri greu de imaginat

S-a ajuns până acolo încât unitatea medicală din Copou recuperează din aparatura pe care alte spitale o aruncă.

Trecerea Spitalului Căi Ferate Iaşi în această vară înapoi în subordinea Ministerului Transporturilor, de la Sănătate, nu a adus aproape niciun beneficiu unităţii sanitare. Aceasta se confruntă în continuare cu probleme nerezolvate, pe care cu greu va reuşi să le ducă la bun sfârşit. Spitalul nu este renovat, iar la patru secţii este nevoie urgentă de repaţii capitale.

„Pe partea de infrastructură sunt câteva lucruri rămase în urmă pe care încercăm să le urgentăm. Cum ar fi renovarea şi refuncţionalizarea secţiilor de chirurgie, ORL, dermatologie şi balneofizioterapie. S-a efectuat deja ameliorarea termică a acestor clădiri, deci schimbarea tâmplăriei şi anveloparea acestora. În­cercăm din luna noiembrie să începem activitaţile la interioare“, a precizat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iaşi.

Însă clădirile uni­tăţii medicale nu sunt singura pro­ble­mă. Aparatura veche de mai bine de zece ani începe să îşi spună cuvântul şi să cedeze treptat. Computerul To­mograf (CT) este defect, iar repa­raţiile ajung la o valoare aproximativă de 40.000 de euro. „Tubul de la CT este consumabil, el are un nu­măr de expuneri, număr pe care l-am dublat deja. A fost schimbat în 2007, iar acum trebuie altul“, ex­plică managerul.

Acesta mai spune că spitalul nu îşi permite un CT nou, pentru că valoarea achiziţiei poate depăşi suma de 500.000 de euro. Astfel, preferă să ia aparate second-hand de la alte spitale, care nu le mai folosesc. „Licitaţia pentru aceste aparate s-a făcut în 1998, iar în 2002 ministerul a început furni­za­rea. Aparatul de la Iaşi a ajuns la începutul lui 2003. Sunt spitale care au primit aparatul şi îl dau la casare. Eu îl recuperez şi îl folosesc ca piesă de schimb, pentru că sunt unităţi unde aparatul nu a fost folosit la capacitatea lui maximă. Un CT nou costa peste 500.000 de euro, şi atunci e normal să îmi convină aşa. De asemenea, pentru apa­ratura de la radiologie ar fi nevoie de reparaţii, ce se ridică la o valoare de aproximativ 200.000 de euro“, a spus dr. Glod.

Iar toate aceste costuri menţionate sunt prevăzute să se facă din fondul propriu al spitalului, pentru că unitatea medicală nu va primi fonduri de la bugetul de stat în acest an. Şi asta din cauză că transferul de la Ministerul Sănătăţii înapoi la Trans­porturi a fost făcut după rectificarea bugetară.

Chiar şi în aceste condiţii, conducerea spitalului CF caută soluţii prin care să aducă bani în vistieria proprie. Ei au în plan înfiinţarea unui centru antiaging (specialitate medicală care se ocupă cu încetinirea procesului natural de îmbătrânire, cu scopul de a prelungi durata de viaţă o omului). „Se va face de la recuperare neuromotorie, recuperare pe partea de patologii reumatice până la cosmetică prin utilizarea unor preparate speciale. Este nevoie de un asemenea centru, pentru că sunt nişte bani care vin la spital. Beneficiile de pe urma lui sunt mari, iar la început sperăm să obţinem peste 300.000 de lei, lunar. E un program care se deruleaza pe o perioada de doi ani de zile, dar să sperăm că în maxim şase luni să îl putem deschide“, a conchis dr. Mihai Glod. Proiectul va fi făcut prin fonduri europene, iar valoarea lui se ridică la aproximativ două milioane de euro. 

Comentarii