Raport: Statul Islamic luptă cu arme americane

luni, 08 septembrie 2014, 21:13
2 MIN
 Raport: Statul Islamic luptă cu arme americane

Statul Islamic (SI) luptă cu arme de proveniență americană capturate de la armata irakiană sau destinate opoziției moderate împotriva regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit unui raport dat publicității luni la Londra, preluat de France Presse.

Studiul marca "Conflict Armament Research" își sprijină analiza pe armele confiscate de forțele kurde de la combatanți ai SI în Irak și în Siria, în cursul unei perioade de zece zile în iulie. Printre aceste arme se găsește o "cantitate semnificativă" de puști de asalt americane M-16 căzute pe mâinile jihadiștilor.

De asemenea, rachetele antitanc folosite de SI în Siria sunt "identice cu rachete M79 livrate de Arabia Saudită forțelor care operează sub stindardul Armatei Siriene Libere", adaugă raportul. Aceste rachete au fost fabricate în fosta Iugoslavie în anii ’80.

În Irak, Statul Islamic a reușit să captureze în iunie o cantitate importantă de arme și echipamente militare americane din pozițiile abandonate de armata irakiană din nordul țării. În timpul asaltului asupra Mosul, un mare oraș din nordul Irakului pe care l-au și capturat, jihadiștii au pus mâna inclusiv pe autovehicule Humvee americane.

Aceste autovehicule au devenit în prezent ținta atacurilor aeriene americane și ar fi fost utilizate potrivit unor rapoarte în atentate-sinucigașe îndreptate împotriva unor soldați irakieni. Statele Unite ale Americii au investit șapte miliarde de dolari pentru a-i înarma și antrena pe soldații irakieni astfel încât aceștia să își poată asigura propria securitate după plecarea trupelor americane la finele lui 2011, amintește AFP. (Agerpres)

 

Comentarii