RECTOR NOU LA UTI! Victorie categorică obținută de Dan Caşcaval

marți, 23 februarie 2016, 03:01
4 MIN
 RECTOR NOU LA UTI! Victorie categorică obținută de Dan Caşcaval

Victorie surprinzător de categorică a prof.dr. Dan Caşcaval la alegerile din cadrul Universităţii Tehnice Iaşi. Aseară, la finalizarea numărătorii, acesta a întrunit 439 de voturi de la cei 747 de alegători care s-au prezentat la urne. Adică un procent de 58,77%. Contracandidaţii săi au obţinut 211 voturi (prof.dr. Alexandru Sălceanu), respectiv 88 de voturi (prof.dr. Corneliu Munteanu). Amănunte, dar şi declaraţii la cald de la toţi competitorii:

Prof.dr. Dan Caşcaval este noul rector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, câştigând într-un mod definitiv alegerile, încă din primul tur, cu un procentaj de aproximativ 58,77 la sută din totalul voturilor exprimate. Practic, dintre cei 747 de votanţi care s-au prezentat la urne, 439 au ştampilat caseta cu numele decanului Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, în timp ce 211 l-au votat pe prof.dr. Alexandru Sălceanu (28%) şi 88 pe prof.dr. Corneliu Munteanu (12%).

Prezenţa la vot a fost una foarte mare, aproximativ 91,21% dintre cei 819 electori venind pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la viitorul rector al universităţii. Este cea mai ridicată prezenţă la urne de la alegerile organizate anul acesta în tot centrul universitar ieşean, cât şi cea mai categorică victorie pentru funcţia de rector, vorbind despre universităţile unde s-au înscris măcar doi candidaţi.

„Rezultatul votului era imprevizibil. Aveam un sentiment că acesta va fi rezultatul. Nu pot să spun că aveam un sondaj realist cum spuneau contracandidaţii mei, dar un sentiment că puteam să tranşăm totul din primul tur exista, nu eram însă foarte sigur“, a declarat prof.dr. Dan Caşcaval.

Acesta a declarat că este încă prea devreme pentru a vedea cum anume urmează să se desfăşoare lucrurile în universitate, dar că activitatea sa va fi dictată de lucrurile scrise în programul managerial, care va fi „ca o Biblie“.

„Programul a fost completat cu propunerile colegilor, în urma vizitei prin universitate. Voi stabili o ierarhie, o prioritizare a obiectivelor din planul managerial, ca acestea să poată fi foarte eficient realizate şi într-un timp foarte scurt“, a declarat prof.dr. Dan Caşcaval.

Contracandidaţii aşteptau două tururi

Ceilalţi candidaţi la funcţia de rector au declarat că rezultatul votului este o adevărată surpriză pentru ei, deşi prof.dr. Dan Caşcaval a avut de două ori mai multe voturi decât cel mai apropiat contracandidat, prof.dr. Alexandru Sălceanu, 439 faţă de 211.

„Rezultatul este unul corect, şi în aceste condiţii îi urez domnului rector să îşi ducă la îndeplinire tot programul managerial pe care l-a propus. Dacă va reuşi acest lucru, va fi, cu siguranţă, un plus pentru întreaga comunitate academică. Nu, nu mă aşteptam deloc la acest rezultat“, a declarat prof.dr. Alexandru Sălceanu.

Atât acesta, cât şi prof.dr. Corneliu Munteanu au declarat că este exclus să se înscrie în cursa pentru decan al facultăţilor de care aparţin. „Nu vreau să candidez pentru decan. În niciun caz. Eu nu candidez la nicio altă funcţie, am proiectele mele profesionale şi familiale pe care am să le duc la bun sfârşit în linişte“, a adăugat prof.dr. Alexandru Sălceanu.

De cealaltă parte, prof.dr. Corneliu Munteanu a declarat, pentru „Ziarul de Iaşi“, că sursele sale dinainte de alegeri dădeau un rezultatul aproape egal între el şi rectorul nou ales, şi că se aştepta la măcar un tur secund. „L-am felicitat pe domnul Caşcaval, este opţiunea universităţii şi îi urez mult succes. Nu mă aşteptam la un astfel de rezultat. Din informaţiile mele era un echilibru sensibil, cu un uşor avantaj în dreptul său, dar nu atât de mare. Chiar am crezut într-un tur al II-lea, dar se pare că aceasta a fost opţiunea universităţii. Este o alegere corectă, asta este voinţa electoratului. Probabil că strategia de a se prezenta cu întreaga echipă a fost una mai bună. Nu voi candida la funcţia de decan, este exclus“, a declarat prof.dr. Corneliu Munteanu.

Atât acesta, cât şi prof.dr. Alexandru Sălceanu au precizat că nu intenţionează să conteste la minister rezultatele alegerilor.

Singurul care a candidat alături de echipă

Prof.dr. Dan Caşcaval este singurul candidat la funcţia de rector din întregul centru universitar Iaşi care s-a prezentat la începutul mandatului cu întreaga echipă de prorectori alături de care doreşte să conducă universitatea între 2016 şi 2020. El a precizat că este vorba despre o echipă care s-a creionat în urmă cu doi ani de zile şi care nu a suferit modificări.

Astfel, noul rector îl va numi la prorectoratul didactic pe prof.dr. Neculai Eugen Seghedin, care este şi în prezent prorector responsabil cu activitatea didactică, şi la prorectoratul Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pe prof.dr. Carmen Loghin, actualul decan de la Facultatea de Textile, Pielărie şi Management Industrial. La prorectoratul Managementul Resurselor va fi prof.dr. Dumitru-Mircea Istrate, actualul decan de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, iar prof.dr. Irina Lungu va prelua pentru un nou mandat prorectoratul Relaţii Internaţionale. Prof.dr. Daniel Condurache va conduce, la rândul său, pentru al doilea mandat la rând, prorectoratul Informatizare şi Comunicaţii Digitale, în timp prof.dr. Cezar Oprişan, actualmente decan al Facultăţii de Mecanică, va veni la prorectoratul Relaţii cu Studenţii.

VEDEȚI ȘI:

dancascaval.ro

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV: Dan Cașcaval, noul rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”

Comentarii