Relu Fenechiu, în libertate. Declaraţii incendiare în poarta puşcăriei, cu zâmbetul pe buze!

marți, 08 august 2017, 01:50
4 MIN

Dubla măsură a fostului baron Relu Fenechiu: în instanţă s-a spovedit, la ieşirea din Penitenciarul Vaslui, ieri, s-a victimizat. El a ieşit de aici cu zâmbetul pe buze, făcând din mers declaraţii surprinzătoare. A spus că vrea să se întoarcă la Iaşi pentru a face afaceri, nu politică. O altă „bombă“: spune că judecătoarea care l-a condamnat a venit la el la Jilava şi şi-a cerut scuze. Fapta e neverificabilă: persoana în cauză decedând între timp. Fostul ministru a primit acasă la Iaşi vestea că va fi eliberat: se afla în permisie. Fenechiu a plecat spre libertate într-o maşină de lux BMW serie 5, avându-l ca şofer pe fostul director de la FC Vaslui. Deşi a petrecut trei ani şi jumătate în penitenciar, fostul liberal nu a plătit până acum niciun leu din prejudiciul stabilit de justiţie.

La începutul anului 2014, Fenechiu era primul ministru din istoria României care intra în puşcărie în timp ce îşi exercita demnitatea publică. Au trecut 1.255 de zile de la momentul în care Relu Fenechiu a fost încarcerat, el ispă­şindu-şi pedeapsa în mai multe unităţi de detenţie. Cel mai mult a stat în penitenciarele din Iaşi şi Vaslui, din ultimul fiind de altfel  şi eliberat, ieri. Puţin mai plinuţ decât în momentul în care a fost închis, Relu Fenechiu a primit vestea eli­berării ieri dimineaţă la Iaşi, unde se afla de la finele săptămânii trecute într-o permisie. Fostul liberal s-a întors astfel în Penitenciarul Vaslui, unde, după ce a finalizat forma­lităţile privind eliberarea, a ieşit de pe uşa închisorii. Cu zâmbetul pe buze şi ochelari de soare la ochi, Fenechiu a susţinut în faţa jurna­liştilor care îl aşteptau la ieşire că a fost condamnat nevinovat, deşi în urmă cu câteva zile, în faţa instanţei care a judecat cererea de liberare condiţionată, susţinuse că a greşit.

Declaraţii „bombă“

La ieşirea din penitenciar, înain­te de a urca în vehiculul BMW, seria 5, care îl aştepta la poartă, Fenechiu a declarat că a petrecut o perioadă grea, fiind însă susţinut de familia şi apropiaţii săi în timpul detenţiei. De menţionat că, imediat după încarcerare, Fenechiu a divor­ţat de nevastă, făcând aproape im­posibilă executarea sa silită. Fostul liberal a continuat spu­nând că intenţionează să-şi desfă­şoare activitatea în mediul de afa­ceri, „dacă va fi lăsat“, punctând că nu se va mai întoarce în politică. O declaraţie halucinantă a fost cea referitoare la una dintre judecă­toarele din completul de judecată care l-a condamnat. „Vreau să îmi exprim regretul pentru una dintre persoanele care m-au condamnat pe mine, mă refer la doamna judecător Sofica Dumitraşcu, care mi-a făcut o surpriză incredibilă venind la mine în detenţie, la Jilava, şi cerându-mi iertare. Este verificabil acest lucru, documen­tele sunt publice, cu siguranţă. Mi-a spus exact aşa: «Relu, te rog, iartă-mă! Doamna Stanciu (n.r. – Livia Stanciu, preşedintele completului de judecată care l-a condamnat pe Fenechiu) ne-a spus că trebuie să fie o decizie luată în unanimitate». Mi-a spus tot atunci că a rugat-o pe doamna Stanciu să-i lase în pace măcar pe oamenii nevinovaţi care sunt condamnaţi alături de mine, şi care chiar nu au nicio vină, şi a spus că nu se poate, că aşa trebuie să se întâmple“, a declarat Fenechiu. Judecă­toarea la care a făcut referire Fenechiu a murit între timp, însă fostul politician susţine că aceasta i-ar fi spus că ar fi urmat să îşi asume şi public ceea ce se presupune că i-ar fi spus lui în închisoare. Declaraţiile de ieri ale lui Fenechiu sunt în disonanţă cu cele date de fostul liberal în faţa judecătorilor de la Vaslui care au decis ca acesta să fie eliberat. Cu ocazia ultimului cuvânt, nu mai de­parte de acum câteva zile, Fenechiu le spunea magistraţilor vasluieni: „Eu am greşit. Din acest motiv am făcut atâţia ani de puşcărie. Nu am de gând să mă mai întorc acolo. Am familie, am copii, am părinţi bătrâni şi bolnavi, trebuie să mă duc să muncesc pentru ei. Sunt o persoană care poate trăi în societate, fără să mai greşească.“

Mai are un dosar

Relu Fenechiu a ispăşit un mandat de executare a unei pedepse de cinci ani şi şase luni, stabilit la începutul acestui an. Pedeapsa a fost stabilită prin contopirea a două condamnări, de 5 ani, respectiv 3 ani şi 10 luni de închisoare, pronunţate de două instanţe diferite. Cea de-a doua condamnare, privind primirea unei mite de aproximativ un milion de euro, a fost recunoscută de Fenechiu, în timp ce prima a fost acordată în dosarul „Transformatorul“. De ase­menea, fostul liberal mai este cercetat pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut peste 4 milioane de euro de la o firmă de IT, pentru „buna desfăşurare“ a unui contract public.  

Comentarii