România găzduieşte Campionatul Mondial de Snooker U21

joi, 16 iulie 2015, 17:16
3 MIN
 România găzduieşte Campionatul Mondial de Snooker U21

Campionatul Mondial de Snooker – IBSF, destinat jucătorilor sub 21 de ani, debutează vineri, la Complexul Hotelier Caro din Bucureşti, România fiind desemnată drept organizatoare de către federaţia internaţională în dauna Chinei.

Evenimentul va reuni 112 juniori şi 13 junioare din următoarele ţări: Australia, SUA, Brazilia, Canada, Austria, Elveţia, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia, Anglia, Irlanda, Irlanda de Nord, Ţara Galilor, Scoţia, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Grecia, Cipru, Turcia, Spania, Portugalia, Ukraina, Bulgaria, Polonia, Rusia, Iran, Israel, India, Japonia, Pakistan, China, Hong Kong, Mongolia, Egipt, Africa de Sud, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Australia şi Noua Zeelandă.

"România s-a asociat rapid şi foarte bine cu evenimentele internaţionale de snooker, găzduind Campionatele Europene EBSA, precum și o serie de evenimente dedicate promovării acestui sport în țară. Sper că participanţii la acest eveniment internaţional vor avea timp să viziteze unele dintre siturile istorice și importante în acest domeniu, precum și să se bucure de viața socială vibrantă pe care o oferă Bucureştiul. Sunt sigur că va fi un eveniment superb, iar la finalul competiţiei vom sărbători noul campion mondial Under 21", a declarat Maxime Cassis, vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Biliard şi Snooker (IBSF).

Preşedintele Federaţiei Române de Snooker, Francisc Tobă, a declarat că România ca ţară organizatoare are posibilitatea de a aduce mai mulţi jucători în turneu. "Este primul campionat mondial de snooker U21 organizat în România şi, pe de altă parte, al doilea campionat mondial de snooker U21 organizat în Europa în ultimii 10 ani, ultimul fiind organizat în anul 2010 in Irlanda. Experienţa noastră în organizarea a patru campionate europene de snooker în România, în 2006, la Constanţa, respectiv în 2010 şi în 2014 (dublu campionat), în Bucureşti, a constituit pentru noi o importantă carte de vizită. Ţara organizatoare are ocazia de a aduce un număr semnificativ de jucători în acest turneu, iar, pe de altă parte, pe plan naţional creşte vizibilitatea publică a snooker-ului. Hotelul Caro, deja gazdă tradiţională în organizarea unui astfel de campionat, reprezintă, în opinia mea, un loc în rezonanţă cu principiul snooker-ului, care este un joc elitist, nu de masă", a afirmat Tobă.

Câştigătorul turneului va avea dreptul să evolueze în circuitul profesionist. "Snookerul este noua religie în China. Această ţară are 60 de milioane de jucători! Noi vrem să doborâm recordul de participare cu această ediţie. Campionul Mondial își va câștiga dreptul de a juca în circuitul profesional. Mă bucur că federația română a reușit să aducă acest eveniment în luptă cu China. Organizarea unor astfel de evenimente în România ne oferă șansa de a avea mai mulți sportivi români care să participe. Este pentru a doua oară, în ultimii 10 ani, când Europa aduce un Campionat Mondial. Astfel de competiţii au loc de obicei în Asia, în SUA, în țări cu posibilități financiare mult mai mari. Juniorii promit cel mai mult în competiţiile naţionale de snooker şi nu numai. Poate că ei aplică cel mai mult principiile disciplină, educaţie şi muncă, exact în această ordine. Anul trecut, snookerul românesc a mai stabilit un record: 57 de break-uri de peste 50 de puncte, dintre care 32 au fost realizate de Andrei Orzan, recordul său şi, în acelaşi timp, recordul românesc fiind de 92 de puncte, în turneele oficiale", a declarat Dragoş Cozmaciuc, antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Snooker.

Organizatorii competiţiei sunt Federaţia Română de Snooker, Innovation Travel şi IBSF – Federaţia Internaţională de Biliard şi Snooker. Campionatul Mondial de Snooker U21 este deschis publicului iar accesul este gratuit.

Snooker-ul este unul dintre cele trei discipline (pool, carom şi snooker) din familia biliardului propriu zis şi aniversează în acest an 140 de ani de la apariţie. Îşi are originea în biliardul englezesc, apărut în urmă cu peste 300 de ani.

Comentarii