România pusă la cuptor

sâmbătă, 01 iulie 2017, 14:32
2 MIN
 România pusă la cuptor

 Azi a început luna iulie, numită şi "Cuptor", luna caniculei şi a unor fenomene meteo extreme; experienţa anilor trecuţi ne spune că va fi fierbinte, dar canicula s-a făcut simţită deja şi în zilele trecute, cam aşa:

Patru reporteri TV au fost puşi să transmită în direct cum prăjesc ouă pe capotele unor maşini şi le mănâncă; primul s-a intoxicat de la oul expirat, al doilea s-a înroşit la faţă de la soluţia cu care fusese lustruită maşina, al treilea s-a înecat cu praful şi găinaţul de pe capotă, iar al patrulea a fost dat afară, fiindcă a pătat cu ou şi cu ulei maşina şefului.
 
  După ce apa din balta "Bălăceanu" a devenit prea fierbinte pentru scăldat, localnicii au adus cu roaba ţelină, morcov, pătrunjel, orez şi ceapă şi le-au aruncat în apă; din ziua următoare au început să-şi ia acasă borş de peşte din baltă, cu oalele. În a treia zi, când nivelul borşului a scăzut, au văzut pe fund un domn cu un bolovan legat de gât şi o doamnă cu patine în picioare.
 
 Creşterea cu delta T a temperaturii duce la o creştere delta V a volumelor (excepţie face apa, care prezintă o anomalie a dilatării spre 4 C); aşa se face că şinele de cale ferată au crescut şi în lungime, silindu-i pe unii turişti care reveneau din concediu să spună "Mai lung ne pare drumul acum, la-ntors acasă", ca sergentul din poezie.
 
 Cei din Consumatori au o vorbă uşor de adaptat la fiecare situaţie: de la "nu există femeie urâtă, ci băutură puţină", au ajuns la "nu-i leafă mică / nu-i ger mare / nu sunt inundaţii / nu există recoltă slabă, ci doar băutură puţină etc.". Ieri şi-au spus că nu există nici temperaturi ridicate, ci doar băutură puţină; după o oră au văzut câte două termometre, cu coloane de lichid de două ori mai mari.
 
  Canicula a făcut ca în multe localuri din Moldova să se servească borş fierbinte, nu sleit, ca înainte; consumatorii sunt bucuroşi că şi cafeaua e fierbinte, ca borşul, însă ar dori ca măcar din bere şi îngheţată să nu iasă aburi. De la căldură, câteva găini de pe întreg cuprinsul ţării au făcut în ultimele zile ouă gata fierte; spre deosebire de ele, o găină din Paşcani a făcut pui prăjiţi! Vom reveni!

Comentarii