Românii cuceresc lumea subacvatică

luni, 21 august 2017, 18:30
3 MIN

* Mai sunt puţine zile de vară calendaristică, vremea e plăcută, iar românii din staţiuni profită la maximum de fiecare clipă. Mulţi dintre ei se află pe malurile mărilor, din ţară sau din alte însorite picioare de plai, şi se bălăcesc; unii fac pluta ori înoată, cu capul deasupra apei, dar alţii preferă să exploreze adâncurile, folosind truse de scufundare care se pot cumpăra ieftin, din orice supermarket. Corespondenţii noştri ne-au trimis informaţii despre aceşti temerari:

* Toţi membrii familiei Supapă (porecliţi "Subapă") şi-au cumpărat din staţiune truse de scufundare cu ochelari şi tub de respirat şi s-au scufundat – mai întâi, aproape de mal, apoi din ce în ce mai departe. S-au scufundat în a doua zi, apoi în a treia zi şi în toate zilele următoare. De-abia într-a şaptea zi de concediu, ultima, copilul Supapă (9 ani) a ieşit pe mal, victorios, răcnind "L-am găsit!". Portofelul căzut din buzunarul domnului Supapă în prima zi, când au ieşit cu toţii în larg, cu banana gonflabilă, nu se deteriorase de la apă (nici banii din plastic); din păcate, în cele şase zile, membrii familiei Supapă, rămaşi cu doar trei lei într-un buzunar, au băut apă de la robinet şi au mâncat la terasă resturi de pe mese.

* Şi Aurelian Pipotă şi-a cumpărat trusă cu ochelari de scufundat şi tub de respirat. A cumpărat-o cu două săptămâni înainte de concediu, "să o rodeze", cum a spus chiar el. A rodat-o zi de zi la bufetul din cartier, unde a băut doar prin tubul de respirat; din fericire, patronul bufetului nu i-a dat voie să bage capul (cu ochelarii de scufundat pe faţă) în butoiul cu vin alb. Având experienţă, Aurelian a plecat la mare cu soţia; acolo s-a scufundat de multe ori în fiecare zi, aşa că în fiecare seară doamna a putut găti pe balcon, în hotel, la micul aragaz de voiaj cu butelie, ciorbe de guvizi, tocăniţe de scoici, rasol din crabi, răcituri din meduze şi alte bunătăţi. Aurelian se laudă că putea prinde şi o sirenă, dar nu i s-a părut proaspătă, "semăna mai degrabă cu o înecată".

* Micuţul Rareş Ciupercă şi-a dorit mult un set cu ochelari, tub de respirat şi, dacă se poate, labe de scafandru, cum a văzut el într-un documentar. Părinţii i-au cumpărat setul de Crăciun, iar Rareş l-a folosit toată iarna: ochelarii au fost buni pentru săniuş şi bulgăreală, cu labele a mers prin troiene fără să se scufunde, iar cu tubul a suflat bile de zăpadă în capetele altor copii. Folosit intens, setul s-a uzat; cu o zi înainte de concediu, micuţul a realizat că nu are cu ce să se vâre în apa mării, iar părinţii n-au bani să-i cumpere unul nou. Din fericire, tăticul său a improvizat un tub dintr-o ţeavă veche de pexal, a împrumutat ochelarii bunicii, legaţi cu elastic la spate, iar labele de înot le-a făcut din papucii de casă ai bunicului, numărul 47. Atât de bine se descurcă Rareş cu noul set de scufundare, încât nu se mai dă dus de sub apă: s-a scufundat cu patru zile în urmă şi n-a ieşit nici azi!

 

Comentarii