Romanii din Lunca Cetatuii se simt discriminati. Spun ca tiganii au mai multe drepturi

sâmbătă, 16 martie 2013, 12:09
6 MIN

O decizie a Poştei din Lunca Cetăţuii este pe cale de a porni un adevărat război interetnic între românii şi ţiganii din localitate. Conflictul arde mocnit de câţiva ani buni, însă a degenerat zilele acestea, imediat după ce la ghişeul poştal din localitate au sosit banii pentru alocaţii. In Lunca Cetăţuii, aceste indemnizaţii se oferă în funcţie de etnie, potrivit unui grafic realizat de reprezentanţii Poştei. Faptul că romii primesc alocaţiile primii, cu câteva zile înaintea românilor, îi nemulţumeşte pe aceştia din urmă, care susţin că sunt discriminaţi şi îi apostrofează atât pe ţigani, cât şi pe cei care au luat decizie împărţirii

Mai rar pot românii ce locuiesc pe plaiurile mioritice să se plângă de discriminare chiar la ei acasă. Se întâmplă însă acest lucru într-un sat din judeţul Iaşi, cu o comunitate importantă de ţigani. Românii de acolo se simt discriminaţi nu că ar fi priviţi urât sau jigniţi de cei cu care împart satul de câteva decenii bune, ci pentru că nu primesc alocaţii în acelaşi timp cu ei. Sfada dintre cele două comunităţi a fost iscată de câţiva ani buni în localitatea ieşeană de către reprezentanţii Poştei, care au decis să împartă alocaţiile în mod diferit părinţilor din cele două etnii. Romii îşi iau indemnizaţiile de la ghişeu, în timp ce românii le primesc acasă. Un mare of au aceştia din urmă: alocaţiile lor vin la aproximativ o săptămână după cele ale ţiganilor.

Da’ copiii noştri nu trebuie să mânânce?

Miza celor 42 de lei, cât mai valorează alocaţia unui copil în aceste zile, este mare în localitatea Lunca Cetăţuii. Aşa că aceştia şi-ar dori să primească banii încă din prima zi în care Poşta începe să împartă indemnizaţiile, respectiv fiecare zi de 8 din lună. Potrivit unui grafic realizat de către reprezentanţii Poştei din localitate, acest lucru nu se prea poate. Din cauză că banii de alocaţii ajung în Lunca Cetăţuii eşalonat, cei de pe 8 până pe 25, la fel sunt acordaţi şi beneficiarilor. În graficul cu pricina, cetăţenii de etnie romă sunt trecuţi în primele zile, în timp ce românii la coadă. „Persoanele de etnie romă au fost planificate în primele zile şi pentru acordarea alocaţiilor şi a pensiilor. Persoanele de etnie romă vin la ghişeu pentru că factorului îi este frică să meargă la ei“, a spus Maria Andrei, dirigintele oficiului poştal din Lunca Cetăţuii.

Teama poştaşilor de a merge în sânul comunităţii de romi din Lunca Cetăţuii vine după ce, în trecut, au fost situaţii în care aceştia au fost înjuraţi şi aprostrofaţi de ţigani. Nu a fost raportat niciun caz de agresiune fizică până acum, dar se pare că factorii din localitate nici nu ar vrea să rişte.
Războiului alocaţiilor din Lunca Cetăţuii a căpătat cote maxime în ultimele zile. Începând cu 8 martie, sute de persoane au mers la ghişeul poştal pentru a-şi ridica indemnizaţia. Pe de o parte români, de o parte romi. Au avut prioritate romii, în baza graficului controversat.
În urmă cu două zile a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor locali pentru ca situaţia să nu degenereze şi să se transforme într-o bătaie în toată regula. Desi la ghişeu nu mai erau atât de multe persoane ca în zilele precendente, mai mulţi poliţişti locali au stat de veghe de pe primele ore ale dimineţii pentru a preîntâmpina eventuale conflicte.

La 7 dimineaţă, pe un frig supărător, mai multe femei române stăteau cu copii în braţe în faţa Poştei. „Eu stau de la trei jumătate aici, puteţi să vă uitaţi pe camerele de supraveghere să vedeţi când am ajuns. Poate azi o să reuşesc să primesc alocaţia, pentru că până acum nu am putut. E bătaie de joc ce se întâmplă. Suntem discriminaţi“, a spus una dintre femei. Imediat după începerea programului de la ghişeu au coborât din maşini şi câteva ţigănci dornice de a-şi lua alocaţia. Erau în grafic, însă cât au stat jurnaliştii la faţa locului nu au făcut decât să se certe cu românii. „Mai bine aduceaţi ceva de mâncare sau de băut, dacă tot aţi venit“, a zis ţiganca. Ţipetele şi apostrofările au atins cote maxime când diriginta de la Poştă, duşmanul numărul 1 al celor cu alocaţiile întârziate, şi-a făcut apariţia.

„Copii ţiganilor mănâncă şi ai noştri nu? Şi noi avem nevoie de bani, nu doar ei. Ar trebui să nu mai existe această regulă prostească“, a zis Andreea Creţu, una din cele mai vocale mămici din tabăra românilor.
„Împart alocaţiile după cum vor (n.r. – poştaşii din Lunca Cetăţuii). Mie îmi vine alocaţia foarte târziu, pe data de 20, 20 şi ceva. Normal ar fi să vină poştaşul acasă timp de câteva zile. Eu am trei copii, e foarte greu fără bani“, a spus Gabriela Amariei, de 39 de ani.

Planificare teritorială sau rasială?

Reprezenţii pe judeţ ai Poştei Române au confirmat situaţia din satul Lunca Cetăţuii, dar spun că respectă o normă încheiată cu Ministerul Muncii, care ar prevede ca alocaţiile să se dea între 8 şi 25 ale lunii, eşalonat, în funcţie de străzi. În Lunca Cetăţuii, romii sunt comasaţi într-un singur cartier, respectiv Zanea, iar străzile lor au fost puse primele pe listele de plată ale poştaşilor. „Chiar dacă întâmplător aceste străzi sunt ocupate de o anumită categorie de persoane, asta nu înseamnă că noi nu respectăm convenţia. Poate fi o situaţie mai specială la Lunca Cetăţuii. Va fi o discuţie cu cei care răspund de comunitatea romilor pentru ca poştaşii să poată merge din nou la case pentru a duce alocaţiile“, ne-a spus Dragoş Serseniuc, şef al Oficiului Poştal Judeţean Iaşi.
Alocaţia de susţinere a copilului din România are o valoare de 42 de lei. Potrivit unor informaţii oferite de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în judeţul Iaşi sunt 172.458 de beneficiari ai alocaţiei pentru copii. În localitatea Lunca Cetăţuii sunt 1.430 de astfel de beneficiari. Un sfert dintre aceştia sunt de etnie romă. (Ionuţ BENEA)

Comentarii