Un dosar care revoltă şi dă de gândit

RUŞINE! Aflaţi cum se „curăţă” sângele unui poliţist băut pentru un cazier impecabil

marți, 16 iunie 2015, 01:58
6 MIN
 RUŞINE! Aflaţi cum se „curăţă” sângele unui poliţist băut pentru un cazier impecabil

Ofiţerul Petru Curelariu avea la locul tamponării o halenă care îţi putea da impresia că eşti într-o cramă: 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi totuşi, nu s-a întâmplat nimic. Cum prima probă de sânge s-a evaporat la spital, dosarul a primit NUP. Cercetarea disciplinară “a expirat”

Atac la moralitate: ofiţerul superior de poliţie care a fost prins anul trecut băut la volan a fost reabilitat complet, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Comisarul anchetează infracţiuni la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi.
El a fost cercetat pentru conducere sub influenţa alcoolului, dar a ieşit basma curată chiar dacă a avut 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat la locul tamponării şi 1,70 mg/ l alcool pur în sânge, când a oferit a doua probă de sânge. El a scăpat “curat” deoarece prima probă de sânge a dispărut din interiorul Spitalului “Sfântul Spiridon”, iar “fiola” şi a doua probă de sânge nu se iau în calcul, potrivit legislaţiei.

Aşa încât, legal, poliţistul nu este vinovat de nicio infracţiune, el şi-a recăpătat permisul, iar procurorii i-au dat NUP la dosarul în care era cercetat pentru conducere sub influenţa alcoolului. De asemenea, cercetarea disciplinară deschisă de IPJ pe numele său “a expirat”. De proba de sânge dispărută nu mai ştie nimeni nimic, din februarie anul trecut.

Este vorba despre Petru Curelariu, ofiţer judiciarist specializat pe tâlhării. Profesional, poliţistului nu i se poate imputa nimic, fiind apreciat de colegi. Din punct de vedere legal, omul a fost scos nevinovat, şi nu s-a dovedit implicarea lui în dispariţia probei de sânge pe care a oferit-o la spital, pentru a i se stabili alcoolemia. Însă, cazul său  poate stârni revolta unui simplu cetăţean care nu lucrează în sistemul judiciar.
 
Dar să trecem în revistă cazul său şi modul în care a fost reabilitat. Curelariu, care se afla la volanul unui Cielo, a fost implicat, în februarie anul trecut, într-o tamponare cu un un autoturism Volkswagen Passat, în capăt CUG, spre Ciurea. Tamponarea a avut loc la câteva sute de metri de domiciliul poliţistului, care locuieşte în zonă. Echipajul unei patrule de poliţie a observat cele două maşini avariate şi două femei, mamă şi fiică. În scurt timp, au ajuns şi Petru Curelariu cu alţi doi bărbaţi, rude ale şoferiţei autoturismului Volkswagen.
Poliţiştii de la rutieră l-au testat pe Curelariu cu aparatul Drager şi a ieşit o concentraţie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat. În jurul orei 21.30, cei de la Rutieră l-au însoţit pe Curelariu la Spitalul “Sfântul Spiridon” unde medicii din gardă i-au prelevat o fiolă cu sânge, apoi o au revenit pentru o a doua probă, peste aproximativ o oră.
Revenind la spital pentru a doua probă de sânge, cei doi agenţi de poliţie au rămas cu gura căscată când au desigilat cutia în care se afla şi prima probă: cutia era goală. Rutieriştii au chemat în acel moment procurorii, iar la faţa locului a ajuns chiar Andreea Nica, pe atunci prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Între timp, lui Curelariu i-a fost prelevată încă o probă de sânge care a indicat o valoare de 1,70 mg/l alcool pur în sânge. Prim-procurorul ar fi solicitat încă o probă de sânge, însă Curelariu ar fi refuzat.
 
Avocaţii poliţistului au spus anul trecut că, potrivit legii, se ia în considerare numai prima probă, iar a doua nu are nicio relevanţă. De asemenea, avocaţii au mai spus că poliţistul nu a avut niciun amestec în dispariţia probei de sânge. De asemenea, Curelariu a oferit declaraţii în acest caz în sensul că, în momentul tamponării, el nu era băut, ci a consumat alcool după, când a mers la domiciliul său să caute asigurarea, împreună cu rudele şoferiţei implicate în tamponare. În timp ce căuta asigurarea, poliţistul ar fi tras pe gât mai multe pahare de alcool, iar când s-a întors la autoturism, în câteva minute, alcoolemia a urcat până la valoarea de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, concentraţiue care a reieşit în urma testului cu aparatul Drager.
 
Două dosare, niciun rezultat
 
Procurorii au deschis două dosare în acest caz, una pentru conducere sub influenţa alcoolului, iar celălalt pentru dispariţia probei de sânge din spital. Primul dosar l-a scos nevinovat pe Curelariu deoarece proba a doua de sânge, cea în care a reieşit o concentraţie de 1,70 mg/l alcool pur în sânge, nu este relevantă din punct de vedere legal. La fel, nu are valoare nici alcooltestul cu aparatul Drager în care a ieşit 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. În acest sens, recent, procurorii au clasat dosarul şi l-au catalogat cu un mare NUP.
De asemenea, nu se mai ştie nimic nici despre celălalt dosar, privind dispariţia probei de sânge din spital. Aici, la un moment dat, procurorii au apelat şi la Serviciul Român de Informaţii (SRI), dar nu s-a reuşit probarea implicării poliţistului în dispariţia probei. Conducerea de la “Sf. Spiridon” ne-a trimis la juriştii spitalului. “Întrebaţi care este mersul dosarului. Ştiu că este în cercetare încă”, ne-a spus Ioan Bârliba, managerul Spitalului “Sfântul Spiridon”.
 
“A intervenit prescripţia presupusei abateri”
 
În privinţa instituţiei la care Curelariu activeză de 20 de ani, Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi, acesta a fost “reaşezat” pe postul său, după mai multe mutări, din cauza dosarului. Imediat după mediatizarea cazului său, a cerut concediu şi ar fi plecat în Franţa, la soţia lui. Când s-a reîntors, el a fost mutat o perioadă la Serviciul de Investigaţii Criminale, direct la IPJ, apoi a fost readus la postul său. În prezent, ancheta disciplinară începută pe numele său de către conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) a “expirat”, deoarece a trecut mai mult de un an de la deschiderea cazului.
 
 “A trecut un an de la data declanşării cercetării disciplinare, timp în care se putea aplica o sancţiune disciplinară, a intervenit prescripţia presupusei abateri disciplinare”, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Poliţiei. Concret, imediat după deschiderea dosarului penal, IPJ a alcătuit o comisie disciplinară, care imediat a fost suspendată, până la o decizie a procurorilor, apoi a fost închisă complet deoarece a expirat valabilitatea de un an.
 
CITEŞTE ŞI: 
 
 
Caz inspirat din filmele cu Sherlock Holmes, la Iaşi, în care personajul ne­gativ este un ofiţer superior de poliţie cu grad de comisar-şef. Un scandal uriaş a izbucnit la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi în Poliţie după ce probele de sânge ale acestui colonel prins beat la volan în Nicolina au dispărut ca în filmele cu celebrul detectiv. Artizanul „magiei“ este bănuit a fi chiar colo­nelul băut, care ar fi avut cunoştinţe în spital, deoarece soţia a lucrat o peri­oadă ca medic în sistem.
 
 

 

Comentarii