S-a luptat pentru drepturile femeii şi s-a ales cu doi ani de închisoare

sâmbătă, 25 iulie 2015, 01:55
2 MIN
 S-a luptat pentru drepturile femeii şi s-a ales cu doi ani de închisoare

 Carmen Barbălată este acuzată că a fraudat fonduri europene prin intermediul Fundaţiei Pro Women. Sentinţa justiţiei din acest caz este definitivă

 

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au finalizat procesul în care administratorul unei fundaţii din Iaşi a fost acuzat de deturnarea unor fonduri europene. Magistraţii au decis să o condamne la doi ani de închisoare cu suspendare pe Carmen Barbălată, şi cu o amendă de 80.000 de lei Fundaţia Pro Women, pe care aceasta o conduce. Unitatea nu mai are dreptul, timp de doi ani, să participe la licitaţii publice. De asemenea, magistraţii au mai decis plata unor despăgubiri de 191.000 de lei.
 
Care au fost acuzaţiile
 
Potrivit rechizitoriului, Fundaţia Pro Women a fost implicată în mai multe programe cu finanţare europeană, iar unul dintre acestea, în valoare de 1,7 milioane de lei, a fost retras de către stat după ce ar fi fost constatate mai multe nereguli. Retragerea acelei finanţări a făcut ca fundaţia să rămână cu datorii fiscale, ceea ce, conform susţinerilor DNA, ar fi făcut ca Pro Women să fie neeligibilă pentru obţinerea unei noi finanţări. „Cu toate că înregistra obligaţii fiscale la bugetul de stat, la 11 noiembrie 2010, fundaţia, reprezentată de preşedintele său, a depus la Ministerul Muncii cererea de finanţare pentru proiectul «Investiţia în resursa umană».
 
Concomitent, învinuita Carmen Barbălată a semnat şi depus la POSDRU declaraţia de eligibilitate, în care declara în fals că fundaţia nu înregistrează obligaţii fiscale”, se arată în rechizitoriu. Potrivit legii, orice fundaţie are două coduri fiscale, iar procurorii DNA spun că Barbălată ar fi trimis ministerului doar certificatul de atestare fiscală prin care nu figura cu datorii la stat. „Cercetările au vizat inclusiv respectarea procedurilor de lucru de către funcţionarii AM POSDRU, constatându-se că pe acest lanţ al avizărilor au existat deficienţe care au dus la atribuirea ilegală a contractului, acest fapt fiind rezultatul necunoaşterii dispoziţiilor referitoare la posibilitatea alocării a două coduri de identificare fiscală pentru o fundaţie, coroborat cu neglijenţa manifestată în verificarea certificatului de atestare fiscală”, au mai spus procurorii DNA.
 
În traducere liberă, anchetatorii spun că funcţionarii care s-au ocupat de dosarul fundaţiei habar nu aveau că fundaţiile au două coduri fiscale! Ulterior, fundaţiei i s-a aprobat proiectul şi a primit o finanţare europeană în valoare de 1,54 de milioane, din care mai bine de 190.000 au fost decontaţi.

 

Comentarii