De Sănătate

Punem punctul pe știi

S-a triplat numărul tumorilor tiroidiene operate de medicii de la Spitalul CF Iaşi

miercuri, 22 iunie 2016, 01:52
2 MIN
 S-a triplat numărul tumorilor tiroidiene operate de medicii de la Spitalul CF Iaşi

Medicii de la Spitalul CF Iaşi spun că, în ultimii ani, numărul tumorilor tiroidiene operate de aceştia s-a triplat. Dacă în anii anteriori se operau 20 de cazuri pe an, anul trecut numărul a ajuns la peste 50. „Este vorba în special despre pacienţi care ignoră orice fel de simptom. Iniţial, li se descoperă o leziune, o duce câţiva ani, iar atunci când începe să şi răguşească sau să înghită cu dificultate, abia atunci ajunge la spital, iar de multe ori stadiul chirurgical este deja depăşit. Încercăm să facem tot ce se poate, însă cu cât vârsta este mai mică, cu atât leziunile sunt mai agresive”, a precizat dr. Mihai Glod, medic primar şi manager al unităţii medicale.

Glanda situată la baza gâtului, secretă hormoni cu roluri importante în funcţionarea organismului, de aceea medicii spun că persoanele care prezintă cute de grăsime sub bărbie să fie conştiente că se pot ascunde noduli canceroşi. Printre cauzele care duc la apariţia cancerului de tiroidă se numără prezenţa radiaţiilor, fluctuaţiile hormonale sau abuzul de sare iodată.

„Cauzele ţin de alimentaţia greşită care creează disfuncţii hormonale, excesul de iod din alimentaţie sau accidentul de la Cernobîl care a afectat această zonă. Şi mai trist este faptul că până acum câţiva ani operam pacienţi mai în vârstă, însă acum au început să crească cazurile de tineri aflaţi în această situaţie. Am operat recent un băiat de 19 ani, i s-a făcut o evaluare postoperatorie ca să vedem dacă mai există ţesut tiroidian, i s-a făcut un tratament de rutină şi este bine momentan şi ne aşteptăm ca evoluţia să fie una de ordinul anilor. Pe de altă parte, există şi cazuri mai fericite, un tânăr care are 12 ani de când a suferit o astfel de intervenţie şi la care am intervenit de trei ori pe leziunile ganglionare şi care şi acum este bine”, a completat dr. Mihai Glod. De asemenea, pentru depistarea precoce a acestora şi pentru creşterea speranţei de viaţă, medicii susţin că ar trebui să existe un program de screening pentru populaţia cu risc. 

Comentarii