Sâmbătă începe Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr

joi, 03 octombrie 2013, 19:58
3 MIN
 Sâmbătă începe Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr
Manifestarea debutează de la ora 10, la Teatrul „Luceafărul” cu piesa piesa „Eu sunt Bob” a companiei britanice „Noisy Oyster”. Tot în cursul zilei de sâmbătă mai sunt programate un vernisaj, o lansare de album şi spectacol de video maping. De la ora 19, în sala mare, are loc deschiderea oficială a festivalului, cu una dintre cele mai aşteptate premiere ale stagiunii – „Prinţul fericit”.

 

Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) debutează sâmbătă dimineaţă, de la ora 10, în sala mică a Teatrului „Luceafărul”. Pentru a sărbători 75 de ani de British Council în România şi 10 la Iaşi, pe scenă va urca compania britanică „Noisy Oyster” cu piesa „Eu sunt Bob”. Spectacolul, bazat pe mimică şi efecte sonore, este unul fără cuvinte.
 
„În faţa spectatorilor, sub o umbrelă, pe melodia «Singing in the Rain» a lui Frank Sinatra, Bob creează din valize şi o haină impermeabilă un întreg univers. Păpuşa Bob a fost construită după modelul unei mici statui de porţelan, iar spectacolul a fost creat astfel încât să poată fi transportat cu uşurinţă, să se joace şi în spaţii neconvenţionale şi să fie accesibil ca limbaj unui public cât mai larg. «El e Bob» a fost apreciat ca un spectacol frumos şi plin de poezie”, au detaliat reprezentanţii Teatrului „Luceafărul”.
 
Piesa a fost prezentată la unele dintre cele mai importante reuniuni internaţionale – la World Puppet Carnival Indonezia, Skipton (Marea Britanie), iar după FITPT va fi jucată la Mistelbach Austria. Ieşenii care vor rata reprezentaţia de sâmbătă mai au o şansă duminică, de la aceeaşi oră. Şirul evenimentelor de mâine continuă cu vernisajul unei expoziţii şi lansarea albumului
 
„George baron Lowendal, un aristocrat în luminile rampei”, acţiuni găzduite în foyerul teatrului. De la ora 19, în sala mare, are loc deschiderea oficială a festivalului, cu una dintre cele mai aşteptate premiere ale stagiunii – „Prinţul fericit”, în regia lui Alexandru Nica. Regizorul se află la primul spectacol într-un teatru pentru copii şi tineret, după ce a lucrat în teatre din România, Germania şi Statele Unite ale Americii la peste 20 de montări.
 
"Dorim ca povestea lui Oscar Wilde să fie un prilej de interogaţie reală pe teme fundamentale pentru noi, creatorii spectacolului, dar să fie şi un prilej de dialog cu copiii din sală despre întâmplări şi probleme reale, cu care se confruntă şi ei în viaţa de zi cu zi – sărăcia, moartea, dragostea, sacrificiul. Spectacolul va fi aşadar construit pe mai multe planuri – cel al poveştii efective, cel al mişcării, în care vor fi dezbătute temele valoroase ale spectacolului într-o cheie non-narativă şi non-verbală. De asemenea vor fi create momente de interacţiune cu public tânăr, în care convenţia celui de-al patrulea perete va fi abolită", spune Radu Alexandru Nica.
 
Din distribuţie fac parte Ioana Iordache, Beatrice Volbea, Ioana Corban, Minodora Lungu, Adrian Diaconu, Dumitru Georgescu, George Cocoş, Alex Iuraşcu. Prima zi de FITPT se încheie pe esplanada „Luceafărului”, de la ora 20.30, cu un spectacol de video maping realizat de artistul Andrei Cozlac.

 

Comentarii