Săptămâna tehnologiei la TechFest Iaşi. Vezi aici ce evenimente vor avea loc!

marți, 14 noiembrie 2017, 13:21
4 MIN

Pasionaţii de tehnologie şi inovaţie sunt aşteptaţi în această săptămână la TechFest Iaşi: primul festival din Transilvania dedicat tehnologiei a ajuns în capitala Moldovei. Până duminică, organizatorii au pregătit o serie de evenimente care se adresează atât specialiştilor, cât şi publicului larg. Printre acestea se numără conferinţe cu invitaţi din ţară şi străinătate, demonstraţii, o seară de jocuri şi un hackathon, precum şi o expoziţie cu obiecte inteligente şi tehnologii ale viitorului.

„Venim la Iaşi după două ediţii de succes din acest an, la Timişoara şi la Cluj-Napoca. Am observat cu atenţie temele de interes pentru comunităţile tech din aceste două oraşe şi suntem curioşi să vedem şi preocupările ieşenilor în acest domeniu. Prin TechFest, urmărim coagularea comunităţii pasionaţilor de tehnologie şi inovaţie din ţara noastră şi oferirea de oportunităţi de colaborare cu parteneri români şi străini”, a declarat Cristian Dascălu, din partea organizatorilor TechFest, în cadrul conferinţei de presă de prezentare a festivalului la Iaşi.

„Iaşiul este un centru academic şi tehnologic cu potenţial important, pe care un eveniment precum TechFest nu îl putea ocoli. Oraşul nostru devine tot mai atractiv pentru investiţiile în tehnologie, care sunt un motor pentru dezvoltare. Şi noi ne adaptăm businessul noilor tehnologii, iar TechFest este o sursă de inspiraţie pentru viitoare instrumente şi servicii pe care să le oferim clienţilor noştri.  În egală măsură, sprijinind TechFest, ne dorim să fim alături de Iaşi în demersul său de a deveni un pol al tehnologiei în România şi în această zonă a Europei”, a declarat Carmen Brebulet, Directorul Grupului Iaşi alBRD Groupe Société Générale, co-organizator TechFest. Programul TechFest Iaşi începe cu o serie de evenimente dedicate comunităţii tehnologice, prin care se urmăreşte relaţionarea pasionaţilor de acest domeniu cu industria. Astăzi, marţi, de la ora 18, la The Grape (str. Gheorge Ghibănescu nr. 1A) se desfăşoară un atelier de eficienţă energetică susţinut de ENERO, iar joi, de la ora 16, la FabLab (str. Rândunica corp TEX6, aripa de vest, etajul 2) are loc dezbaterea Romanian IT Open Dialog, cu invitaţi ai mediului IT din ţară şi din diaspora. Accesul este gratuit, pe bază de înscriere pe pagina evenimentului: http://iasi.techfest.ro/community-tech-events/.

În 15 şi 16 noiembrie sunt conferinţele TechJam, unde vorbitorii invitaţi sunt Ciprian Băcioiu, designer de jocuri, programator şi fondatorul Bearded Giant Games; Stéphane Demicheli, marketing innovation manager, BRD Groupe Société Générale ; Cristian Ignat, fondatorul Canopy ; Alexandru Catrin, Lora Wan project manager la AdNet Telecom ; Andrei Toma, fondatorul Homepod. Prima zi este dedicată  marketingului digital, iar cea de-a doua are ca teme Design Thinking şi Internet of Things (IoT). Accesul este gratuit şi necesită înscrierea pe site : http://iasi.techfest.ro/tech-jam/. De vineri şi până duminică, la Palas Mall se desfăşoară ExpoTech, expoziţia cu obiecte inteligente şi tehnologii ale viitorului care a fost extrem de apreciată de vizitatorii TechFest de la Timişoara şi Cluj-Napoca. Roboţi, obiecte şi gadget-uri inteligente, drone, aparatură de realitate virtuală şi realitate augumentată, maşini electrice, imprimante 3D şi multe altele vor putea fi văzute şi testate în cadrul expoziţiei. Accesul este liber, iar cei care se înscriu pe site (aici : http://iasi.techfest.ro/expotech/) pot câştiga o dronă la tombola expoziţiei.

Vineri, 17 noiembrie, Hotelul Internaţional găzduieşte Demo Day /BarCamp, la care start-up-uri şi echipe ce vor să dezvolte proiecte în domeniul tehnologiei au şansa să-şi prezinte ideile în faţa unor potenţiali investitori. Programatorii sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la MegaHack, un hackathon de codare de 30 de ore, pe echipe şi cu teme propuse de partenerii evenimentului şi care oferă premii de 2.500 de euro. Înregistrarea pentru hackathon şi programul detaliat sunt aici : http://iasi.techfest.ro/megahack/. Sâmbătă seara, pasionaţii de jocuri pe calculator sunt aşteptaţi la FabLab Iaşi la Gaming Night, eveniment unde au ocazia să testeze cele mai noi jocuri şi să-şi demonstreze talentul. Accesul este gratuit, iar înscrierea se face pe site : http://iasi.techfest.ro/gaming-night-iasi/.

TechFest 2017 a început la Timişoara, în octombrie, iar la începutul acestei luni s-a desfăşurat la Cluj-Napoca ; Iaşiul închide triada oraşelor implicate în acest an.  Prima ediţie TechFest a avut loc în noiembrie 2016 la Cluj-Napoca şi a adus 3.200 de participanţi la evenimentele adresate programatorilor, antreprenorilor şi managerilor din domeniul IT: hackathonul MegaHack, dezbaterea Smart City Forum, conferinţele TechTalks, CodeCamp şi Business Mixer, competiţia Transilvania Demo Day şi lansarea parcului ştiinţific şi tehnologic TETAPOLIS, vizitele la companii din cadrul Tech Open Days şi Gala Tech Industry Awards.  Acestora li se adaugă zeci de mii de vizitatori ai expoziţiei tehnologice ExpoTech de la Iulius Mall Cluj. Evenimentul a mai însemnat premii în valoare totală de 25 de mii de euro, 4.250 de ore cumulate de programare la MegaHack şi 70 de ore de prezentări susţinute de specialişti. În total, au fost implicate 118 companii, instituţii şi organizaţii.

Co-organizator TechFest: BRD Groupe Société Générale.  Partener principal: FabLab Iaşi. Parteneri: European Space Agency, EO ClimLab, Google Atelierul Digital, Grape, Google Developers, AdNet Telecom, Birouri Vii.  Mai multe informaţii: www.techfest.ro, www.facebook.com/TechnologyFestival

Comentarii