Dosar-bombă înregistrat la Curtea de Apel Iași

Se judecă 32 de ani din viața a doi membri din clanul Corduneanu

marți, 08 noiembrie 2016, 02:59
2 MIN
 Se judecă 32 de ani din viața a doi membri din clanul Corduneanu

Doi dintre membrii clanului Corduneanu care au fi obţinut sume exorbitante de bani prin intermediul reţelelor de hoţi din străinătate vor să scape de închisoare. Condamnaţi în primă instanţă la 14, respectiv 18 ani de puşcărie, Petronel Corduneanu şi Marian Tiugă au atacat cu apel sentinţa.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au reînceput, ieri, judecata dosarului în care doi membri ai clanului Corduneanu au primit pedepse-record din partea instanţei de fond. Ma­gistraţii vor analiza cum a funcționat reţeaua de hoţi din Europa a clanului Corduneanu, de care procurorii DIICOT au aflat că s-ar fi ocupat Petronel Corduneanu şi Marian Tiugă. În fond, cei doi au primit 14, respectiv 18 de ani de puşcărie. prima instanţă a mai dispus şi confiscarea a 783.000 de euro, bani ce ar fi fost obţinuţi de hoţii „alocaţi“ de Corduneni în mai multe ţări europene. 

Ce conţine dosarul

Dosarul a fost trimis în judecată în august 2013. În rechizitoriu se detaliază modul în care, din 2002 şi până în 2009, a acţionat gruparea de hoţi condusă de fraţii Cordu­neanu. În actul de acuzare apare şi o sumă colosală pe care interlopii ar fi obţinut-o cu ajutorul infractorilor mărunţi, dar mulţi trimişi în mai toate ţările din Uniunea Europeană. „Li­mitându-ne strict la documentele din dosarul de urmărire penală re­zultă că din România către fi­nanţarea activităţii a ieşit suma de 70.284 de euro, iar beneficiile au fost în cuantum de 1.650.000 de euro. Cu privire la amplitudinea acestei activităţi se observă că ea presupune fluctuaţia celor implicaţi pe un areal ce cuprinde aproximativ 34 de ţări“, se arată în rechizitoriu. Pentru probarea acuzaţiilor din prezentul dosar, procurorii ieşeni au colaborat cu autorităţi judiciare din mai multe ţări europene, dar şi cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite ale Americii. Ast­fel, la dosar sunt ataşate mai multe documente referitoare la tranzacţiile efectuate între membrii reţelei, din străinătate către România, care au fost  furnizate anchetatorilor ieşeni de FBI. 

Cei mai importanţi membri ai cla­nu­lui sunt judecaţi la Tribunalul Ma­ra­mureş pentru fapte de crimă organizată. Cauza se află în judecare în pri­mă instanţă.

Comentarii