Sentinţă-bombă, aseară, la Curtea de Apel Iaşi: un primar PSD îşi pierde mandatul

miercuri, 07 decembrie 2016, 03:00
3 MIN
 Sentinţă-bombă, aseară, la Curtea de Apel Iaşi: un primar PSD îşi pierde mandatul

Primarul comunei Balş a fost condamnat definitiv, aseară, de Curtea de Apel Iaşi.Constantin Cibotaru a primit trei ani de închisoare cu suspendare însă îşi va pierde mandatul. El a cerut mită de la reprezentantul unor investitori italieni care doreau să deschidă o fabrică în localitate  

Un nou primar din judeţul Iaşi îşi va pierde mandatul după ce a fost condamnat. Constantin Cibotaru, întâi gospodarul din comuna Balş, a primit, aseară, o pedeapsă de trei ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Pedeapsa lui Cibotaru a fost suspendată, el primind, complementar, şi interdicţia de a mai ocupa funcţii publice.

Chiar dacă pedeapsa complementară a acestuia a fost suspendată, Cibotaru îşi va pierde, cel mai pro­babil, mandatul, după ce, la începutul acestui an, Curtea Constituţională a decis că şi edilii con­damnaţi cu suspendare trebuie demişi. De altfel, doar anul acesta, trei primari, de la Oţe­leni, Şipote şi Târgu Frumos au rămas fără mandate în urma unor ordine emise de prefect, toţi contestând actele în instanţă. 

De ce a fost acuzat Cibotaru 

Aseară, reporterul „Ziarului de Iaşi“, a încercat să îl contacteze pe Constantin Cibo­taru însă acesta nu a răspuns nici apelurilor, nici SMS-urilor trimise de noi. Pedeapsa sa este mai mare decât cea pe care o primise, în primă instanţă, de la Tribunal, care, în octombrie 2015, l-a condamnat pe primar la 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare. 

Cibotaru a fost acuzat de DNA că a cerut 20.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, promiţându-le acestora că va interveni pe lângă membrii Consiliului Local în vederea concesionării unei suprafeţe de teren. La sfârşitul lunii martie 2013, doi reprezentanţi ai societăţii comerciale (dintre care un cetăţean italian) s-au deplasat în comuna Balş, unde, la sediul primăriei, au discutat despre realizarea unei investiţii, cetăţeanul italian afirmând că intenţionează să construiască un depozit de cereale şi o fabrică de ulei. 

La sfârşitul lunii mai 2013, inculpatul Cibotaru Constantin i-a adus la cunoştinţă martorului denunţător faptul că a identificat o suprafaţă de teren de un hectar, situată în apropierea unui drum care fusese recent asfaltat, care putea fi concesionată companiei investitoare. Cu aceasta ocazie, inculpatul a sugerat necesitatea remiterii unor foloase cu titlu de mită, subliniind că s-au făcut eforturi mari pentru asfaltarea acelui drum şi că nu oricine poate obţine teren în acea zonă, precum şi faptul că va fi greu (dar nu imposibil) să-i convingă pe membrii Consiliului Local Balş să aprobe concesionarea terenului. 

În ziua de 26 iunie 2013, în cadrul unei întâlniri avute cu denunţătorul, inculpatul i-a solicitat acestuia, în scopul menţionat ante­rior, să transmită reprezentanţilor societăţii comerciale cererea sa de remitere a sumei de 20.000 euro, din care 5.000 euro, conform propunerii inculpatului, ar fi trebuit să-i revină denunţătorului. În ziua de 13 august 2013, între inculpat şi denunţător a avut loc o întâlnire, la sediul Primăriei Comunei Balş, în cadrul căreia inculpatul a pretins suma de 20.000 de euro. Mita a rămas sub forma pretinderii întrucât investiţia pe care italienii voiau să o facă la Balş nu s-a mai realizat. 

Comentarii